Rak češće napada depresivce i anksiozne

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili boluju od depresije podložnije su obolevanju od određenih vrsta karcinoma, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 160.000 odraslih osoba u Engleskoj i Velsu.
Rezultati studije pokazali su da je u konkretnom slučaju reč o leukemiji, raku prostate ili raku sistema za varenje (debelog creva, gušterače i jednjaka).
 
Naučnici ističu da je reč o statističkim podacima, što ne znači da je uzročno-posledična veza između nekih psihičkih poremećaja i raka nužna. Ali, rezultati idu u prilog brojnim indicijama o povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja, stoji u članku objavljenom u časopisu British Medical Journal (BMJ) u kojem se iznosi i podatak po kojemu su simptomi depresije i teskobe povezani s povećanim rizikom od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.
 
Dosad je povezanost pomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, objasnili su britanski naučnici s londonskog Juniversiti koledža, univerziteta u Edinburghu i univerziteta u Sidneju.
 
Tim naučnika predvodio je epidemiolog s Juniversiti Koledža, Dejvid Beti, koji je analizirao podatke iz 16 ranije sprovedenih studija. Od 163.363 osobe starosti od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4.353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tokom studije.
 
Naučnici su se u istraživanju naročito usredsredili na vrste karcinoma povezane s načinom života i one koji zavise od hormona. Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonska neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprečava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem odbrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka. Primetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i gojaznosti - faktorima koji doprinose razvoju raka.
 
Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80 posto slučajeva umirali od raka debelog creva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno obolelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj obolelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od proseka.
 
Naučnici ne isključuju ni obrnutu uzročno-posledičnu vezu, a to znači da su depresiju prouzrokovali simptomi još nedijagnostifikovanog raka.
 
Beti kaže da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se potvrdila iznesena povezanost i pretpostavke se objasnile u širem kontekstu.
  • Terješkova

    29.01.2017 16:52
    Da, tako je možda u Engleskoj a ovde posle bombardovanja obolesmo svi, optimisti možda i češće!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).