Obolelima od melanoma od iduće godine dostupna savremena terapija

Obolelima od melanoma od iduće godine trebalo bi da bude dostupna savremena terapija za lečenje te bolesti od koje u Srbiji svake godine oboli 650 ljudi, kazala je danas načelnica Klinike za kožne i venerične bolesti Vojno medicinske akademije (VMA) Lidija Kandolf–Sekulović.
Obolelima od melanoma od iduće godine dostupna savremena terapija
Foto: Pixabay
"Inovativna terapija za melanom koja uključuje dva leka u primeni je od 2017. godine, a sada imamo obećanje nadležnih da će od januara iduće godine biti proširene terapijske opcije koje su u skladu sa evropskim", rekla je ona na konferenciji za novinare Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM).
 
Navela je da će nova terapija biti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i moći će da je dobiju svi pacijenti koji se leče od melanoma.
 
"Za lečenje melanoma je veoma važno da se bolest otkrije u ranoj fazi i da se što pre krene sa odgovarajućom terapijom", kazala je Lidija Kandolf–Sekulović. 
 
Po njenim rečima, potrebno je da se mnogo radu na edukaciji gradjana o rizicima za obolevanje od melanoma, a pogotovo o štetnosti preteranog sunčanja i korišćenja solarijuma.
 
"Radna grupa pri Ministarstvu zdravlja sutra bi trebalo da finalizuje predlog da se zakonom zabrani da solarijum koriste mladji od 18 godina", rekla je Lidija Kandolf–Sekulović i dodala da je namera da se potpuno zabrani korišćenje solarijuma, što je već uradjeno u nekim zemljama. 
 
Ona je ukazala i da zaštitne kreme za sunčanje ne omogućavaju bezbedno sunčanje u periodu kad je najveće UV zračenje.
 
Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković je istakao je u porastu broj obolelih od melanoma u Srbiji, kao i u svetu.
 
"U Srbiji godišnje medju 650 obolelih od melanoma ima 200 pacijenta koji imaju metastaze. Oni imaju mnogo veće šanse za preživljavanje ako se bolest rano dijagnostikuje i odmah primeni savremena terapija", kazao je Mijušković. Preporučio je gradjanima da se bez potrebe ne izlažu UV zračenje i da jednom godišnje posećuju dermatologa koji će im pregledati kožu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.