Više od 33 sata uklanjali tumor od 28 kilograma

Nakon 30 godina koje je proveo kao invalid zbog tumora od 28 kilograma koji mu je prekrivao ceo vrat i veći deo leđa, Kinez poznat samo pod imenom Tang dobio je drugu priliku za život.
Više od 33 sata uklanjali tumor od 28 kilograma
Foto: Pixabay
Nakon 30 godina koje je proveo kao invalid zbog tumora od 28 kilograma koji mu je prekrivao ceo vrat i veći deo leđa, Kinez poznat samo pod imenom Tang dobio je drugu priliku za život.
 
Šezdesetosmogodišnji Tang očajnički je želeo da mu bdue uklonjen tumor, ali je odbijen u brojnim bolnicama. Doktori su se bojali da odstrane tumor budući da je bio 'prilepljen' na njegova pluća, kičmu i glavne krvne sudove. Tako je živeo 30 godina.
 
Krajem prošle godine, tačnije 8. decembra, Tangu je pukao jedan veliki krvni sud i zamalo je iskrvario na smrt. Nakon toga Tang je još jednom u bolnici tražio da mu se ukloni veliki tumor sa leđa, na šta je pristao doktor Jang Jun, načelnik rekonstruktivne hirurgije.
 
Doktor Jang je pregledao Tangov tumor, koji je bio težak 27,7 kilograma i prečnika 85 x 65 centimetara, kao i glavne organe i strukture na koje je tumor bio prilepljen. Doktor ga je procenio dovoljno stabilnim za potrebnu operaciju. Tangu je napokon omogućena operacija u bolnici "Ninth People's Hospital" u Šangaju.
 
Tokom operacije, koja je trajala 33 sata, Tang je pretrpeo veliki gubitak krvi, ali hirurg koji je do tada odstranio čak sedam velikih tumora, je to nazvao neizbežnim budući da su morali da odstrane veliku količinu tkiva koje je povezivalo tumor i vitalne organe.
 
Uprkos tome što je tokom operacije u par navrata bilo pitanje hoće li operacija biti uspešna, hirurzi su uspeli da uklone ceo tumor. Otvorene rane koje su ostale nakon odstranjivanja tumora su prekrili zdravim tkivom sa samog tumora.
 
Operacija je trajala 33 sata i uključivao je tim od više od 100 hirurga koji su naizmenično uklanjali tumor.
 
Nakon operacije Tang je proveo četiri dana na intenzivnoj nezi, a petog dana je već mogao normalno da jede. Šestog dana pušten je sa intenzivne nege i sada može normalno da hoda, piše britanski "Dejli mejl".
 
Šta je neurofibromatoza?
 
Neurofibromatoza je autoimuna bolest kod koje se stvaraju tumori uzduž nerava, što ponekad dovodi do značajne deformacije mekog tkiva ili kosti. Nema specifičnog lečenja, ali tumori se mogu ukloniti hirurškim zahvatom.
 
Neurofibromi su dobroćudni tumori koji su građeni od Švanovih ćelija i fibroblasta (ćelije dermisa odgovorne za stvaranje elastičnih i kolagenih vlakana i glikozaminoglikana koji čine potporno tkivo kože). Periferni neurofibromi se razvijaju na bilo kom mestu uzduž toka perifernih živaca. Većina se pojavljuje tokom adolescencije.
 
Postoje četiri oblika. Kožni neurofibromi su mekani i mesnati; potkožni neurofibromi su čvrsti i čvorasti. Nodularni pleksiformni neurofibromi mogu zahvatiti korenove spinalnih živaca. Difuzni pleksiformni neurofibromi mogu dovesti do nakaznosti, a pleksiformni neurofibromi mogu podleći zloćudnom preobražavanju, piše MSD priručnik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.