Nema količine "kvarcovanja" koja je bezbedna, može da izazove raniji malignitet

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kojem ultraljubičasto svetlo za "kvarcovanje" može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promena na koži.
Nema količine "kvarcovanja" koja je bezbedna, može da izazove raniji malignitet
Foto: Pixabay
Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata obolelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.
 
Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorijei - naučnici su procenili da se melanom pojavljuje deset godina pre kod pacijenata koji su koristili solarijume.
 
Genske mutacije povezane s melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.
 
"Nema količine 'kvarcovanja' koja je bezbedna. Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i sprečili da izgore na suncu. Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume", kaže autorka istraživanja dr Toni Barbidž s medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.
 
Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.
 
Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vreme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.