Kako da brže zaspite?

Nauka je dokazala da besciljno ležanje u krevetu dok pokušavate da zaspite dovodi do stresa, što dalje dodatno unižava šanse da zaspite.
Kako da brže zaspite?
Foto: Pixabay
Mogu da prođu čak i sati dok ležite i pokušavate da zaspite. Nije vam jasno zbog čega vam se, čim legnete, više ne spava, a zašto vam je mozak toliko "budan" iako ste telesno umorni. 
 
Postoje načini da pomognete sebi da lakše i brže zaspite i osećate se odmornije narednog dana.
 
1. Uspostavite rutinu
 
Najefektniji način da nešto sprovedete u delo je da sebe dovoljno istrenirate i naučite metodama dostizanja cilja - u ovom slučaju, spavanja. Dobra večernja rutina staviće vas u raspoloženje da očekujete san i odmor, a raspored aktivnosti je takav da mu se, na kraju dana, radujete. Rutina može da bude duža ili kratka, ali je bitno da je konstantna i da podrazumeva da uvek ležete u isto vreme, kao i da ustajete u isto vreme (čak i vikendima).
 
2. Nemojte besciljno da ležite
 
Ako vidite da nećete uskoro zaspati, ustanite i radite nešto što ne zahteva previše fizičkog ili mentalnog truda. Pokušajte da, na primer, čitate ili pišete, slušate muziku, slažete garderobu...
 
3. Izbegavajte kafu, čaj, cigarete i tešku hranu
 
Stimulansi poput kofeina i nikotina neće vam pomoći da zaspite. Sam obrok kasno uveče nije naročito loša stvar, ali bi trebalo da izbegavate hranu koja će vam teško "leći" i zbog koje ćete se osećati neprijatno. Doduše, gledajte da ne idete u krevet gladni jer vam ni to neće pomoći da zaspite.
 
4. Rashladite prostor u kojem spavate
 
Brojne naučne studije pokazale su da postoji idealna temperatura za spavanje - i ona je neobično niska, oko 18 stepeni celzijusa. To ne znači da morate da se smrzavate, ali je poželjno da se ne pregrevate u krevetu jer toplota remeti određene faze sna (poput veoma bitne REM faze). Gledajte da uvek spavate u provetrenoj prostoriji.
 
5. Trenirajte ranije
 
Vrlo kasni treninzi čine suprotno od onoga što želite da postignete. Pokušajte da trening provučete u rano predveče ili ranije u toku dana kako bi se telo opustilo. 
 
Ovi saveti ne garantuju da ćete uspeti da zaspite. Ako mislite da postoji neki dublji problem, najbolje je da posetite lekara.
  • @

    01.06.2019 16:17
    Mozda da nesto radite u svom zivotu, ja kad god da legnem, u roku od 2 minuta sam obesvescena. A ti sto si tek zagrejana, a on vec hrce, menjaj njega a ne sebe, kako ti slicni njemu ovde savetuju ;)
  • Ja

    01.06.2019 15:47
    A šta ćemo mi koji radimo u tri smene?
  • Kaćanka

    01.06.2019 14:45
    Meni je problem budjenje....spavati mogu i stojecki!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.