Crevne bakterije uništavaju i lekove, medikamenti će imati dodatne zaštitne slojeve

Svi znamo da u našim crevima postoji bezbroj bakterija, ali uvek računamo na to da one rade isključivo za naše dobro. Međutim, one mogu da pojedu i lek pre nego što on uopšte počne da deluje.
Crevne bakterije uništavaju i lekove, medikamenti će imati dodatne zaštitne slojeve
Foto: Pixabay
Istraživanje koje je sprovedeno na Harvardu dokazuje da postoje bakterije u našim crevima koje potpuno neutrališu lekove poput onih koji se koriste za Parkinsonovu bolest i čine ih nedelotvornim ili čak i otrovnim.
 
Za farmaceutsku industriju se izdvaja mnogo novca, ali to ne osigurava da će lekovi delovati. To zavisi od osobe i mnogih drugih faktora poput drugih lekova, težine, metabolizma...
 
Svi lekovi koje unosimo oralno moraju proći kroz gastrointestinalni sistem, da bi delovali na nešto što se nalazi mimo njega i dizajnirani su da izdrže pokušaje tela da ga unište pre nego što stigne do cilja.
 
Da bi lek opstao do zone u kojoj treba da deluje, obložen je mikrofilmom koji služi kao odbrana od želudačne kiseline.
 
Naučnici su shvatili da crevne bakterije uništavaju i ono što treba i što ne treba i tu spadaju lekovi, koji će se ubuduće praviti sa više zaštitnog sloja i tako delovati bolje uz manje nuspojava.
 
"Mnogo toga vezano za metabolizam nije objašnjeno, a mnogo toga zavisi od čoveka do čoveka", objašnjava autor istraživanja Vaja Mejni Rekdal za "Dejli mejl".
 
Antibiotici su sprečavali telo pri uništavanju dopamina, pa se i u ovom istraživanju krenulo od činjenice da bakterije u crevu tako uništavaju i lekove. Sada je na naučnicima ostalo da zaobiđu bakterije koje uništavaju poželjne lekove, a da pritom ne nastrada dobra flora u crevima.
 
"Ostaje pitanje kako ovi mikroorganizmi utiču na naš nervni sistem", objašnjava Rekdal nastavak ovog istraživanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.