Voće leči bolove i upale

Voće može da smanji bol pri upali i do 10 puta bolje nego aspirin ili ibuprofen. Ulje može da leči oštećenu hrskavicu zglobova smirujući upalni proces koji podstiče bolest.

Hronične upale krive su za razvoj srčanih bolesti, raka, alchajmerove bolesti, dovode do trajnog oštećenja zglobova, arterija pa čak i mozga. Mnoge autoimune bolesti takođe se povezuju s upalom.

Uobičajeni tretmani upale su odmor, istezanje i lagane vežbe. Međutim u nekim slučajevima, čak i jednostavne promene u ishrani mogu značajno da umanje upalu i poboljšaju zdravlje. Nova istraživanja pokazuju da određene namirnice smiruju, dok ima i onih koje podstiču upalne procese.

Višak kilogram atakođe može da bude izazivač upalnih reakcija, jer masno tkivo reguliše nivo hormona, posebno tri zadužena za metabolizam, leptin, resistin i adiponectin, koji kontrolišu apetit i insulin.

Upalama doprinose šećer, aditivi i zasićene masti. Posebno štete hidrogenizovane masti poput margarina, kao i svi jednostavni šećeri. Koliko je god to moguće, najbolje je izbegavati ove namirnice, a ishranu zasnovati na unosu voća i povrća.

Protiv upale mogu da se koriste namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama kojih ima u ribama iz hladnih voda, orahu, lanenim semenkama, maslinovom ulju,tamnozelenom povrću, poput spanaća i kelja. Losos je izvrstan izvor omega-3. Ulje načinjeno od jetre bakalara, bogato esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom D, može da pomogne u lečenju oštećenja zglobne hrskavice smirujući upalni proces koji utiče na bolest.

Višnje i bobice smanjuju upalnu bol i do 10 puta bolje nego aspirin ili ibuprofen.Da bi se pri upalnim bolestima popravilo oštećeno tkivo i održalo zdravlje potrebne su aminokiseline. Iz tog razloga povećani unos proteina smanjuje upalu. Preporučaju se nemasni proteini, poput ribe ili soje, kao i grahorice i mahunarke.

Lek protiv jakih upala može da se nađe u kori narandže, grejpfruta, jabuke i crvenog luka. Protivupalna svojstva ima i crna čokolada. Paradajz, krompir i patlidžan često su optuživani kao uzročnici artritisa, ali nova istraživanja ih oslobađaju krivice. Zeleni čaj smanjuje rizik od infekcije i poboljšava imunitet. Pojedini sastojci ometaju razvoj tumora i smanjuju nivo holesterola.

Koštunjavi plodovi, posebno brazilski orasi, bogati su selenom koji ograničava štetu nastalu oksidacijom.Razno bilje, poput cimeta ili belog luka, takođe ima protivupalna svojstva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.