Nedostatak joda smanjuje količnik inteligencije nacije i do 18 IQ bodova

Nedostatak joda u ishrani je glavni uzrok nedovoljne umne razvijenosti dece u svetu, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije.
Nedostatak joda smanjuje količnik inteligencije nacije i do 18 IQ bodova
Foto: Pixabay
Takođe, štitna žlezda bez joda ne može da stvori hormone koji određuju rast tela i razvoj mozga. Nedostatak joda kod fetusa i u prve tri godine života uzrokuje nizak rast i trajnu umnu zaostalost. Nedostatak joda smanjuje količnik inteligencije nacije i do 18 IQ bodova. 
 
Dnevne potrebe su 150 do 200 mikrograma joda za odrasle osobe, a 200 do 300 mikrograma trudnicama i dojiljama.
 
Organizam ne može da proizvede jod zato ga moramo unositi hranom i vodom. Prirodnog joda najviše ima u morskoj plavoj ribi, algama, koštunjavom voću, a manje u šargarepi, krompiru sa ljuskom, pečurkama. Brokoli, kupus, karfiol, kelj i repa ometaju preuzimanje joda u štitastoj žlezdi. Naš organizam najbolje koristi jod iz vode. 
 
Iako se u mnogim zemljama kuhinjska so jodira, ishranom se dnevno unese tek polovina dnevnih potreba. 
 
Zemljište Srbije siromašno je jodom, naročito Mačva, Kopaonik i Jošanička Banja...Jedino Vojvodina ima dovoljan sadržaj joda u zemljištu gde se nalazi jedini izvor mineralne vode sa prirodno rastvorenim jodom u Evropi. Još 1912. godine ova voda osvojila je zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu, tada pod nazivom "Franc Jozefova voda", a danas poznatija kao Minaqua.
  • Јое

    09.09.2019 14:25
    Мали ајкју
    Код нас се најбоље види последица малог ајкјуа по томе за кога народ гласа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).