Naučnici: Samo 20 minuta u parku dobro za mentalno zdravlje, potrebno više zelenila i parkova

Kraći boravak u prirodi ima pozitivan uticaj na čoveka, bez obzira na godine starosti.
Naučnici: Samo 20 minuta u parku dobro za mentalno zdravlje, potrebno više zelenila i parkova
Foto: 021.rs
Svega 20 minuta dnevno provedenih u gradskom parku učiniće da se osećate srećnije i zadovoljnije, a pritom ne morate da vežbate, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.
 
Studija koju su sproveli upućuje na to da gradski parkovi korisnicima omogućavaju da "utonu" u prirodu, što donosi značajne fizičke i mentalne prednosti, poput smanjenja stresa i oporavka od mentalnog umora.
 
Rezultati istraživanja naučnika sa američkog Univerziteta Alabama u Birmingemu objavljeni su u časopisu "International Journal of Environmental Health Research".
 
"Posetioci parka obuhvaćeni istraživanjem rekli su da se nakon boravka u prirodi bolje osećaju, kako fizički tako i mentalno", saopštio je autor studije Hon K. Juen, dodavši da su on i kolege ustanovili kako nivo telesne aktivnosti učesnika istraživanja nije bila povezana sa poboljšanjem emocionalne dobrobiti.
 
Autori studije kažu i da osobe koje nisu u stanju da vežbaju zbog starije životne dobi ili invaliditeta imaju veliku korist od boravka u gradskim parkovima.
 
Povratne informacije koje su dobili od stotinak ispitanika naučnike su navele na zaključak da zelene površine u urbanim sredinama podstiču emocionalnu dobrobit i da je u gradovima potrebno napraviti još više parkova i zelenih površina.
 
"Loše je to što gradske vlasti i investitori, širom sveta, sve češće zelene površine u urbanim sredinama zamenjuju stambenim i poslovnim zgradama", sa žaljenjem konstatuje koautor studije Gevin Dženkins. "Iako naučnici sve više ukazuju na vrednosti gradskih parkova i zelenih površina, mi smo nažalost i dalje svedoci sve manjeg broja takvih prostora", dodao je Dženkins.
  • Симеон

    12.09.2019 19:26
    Мисли нико
    Жалосно је што је НС град са најмање вегетације по глави становника у Европи и то је чињеница равна геноциду на д сопственим народом. Општи интерес је да се град озелени и еколошки обнови, старе зграде, којима је прошао век трајања плански исељавати и правити блокове за паркове и игралишта. На НДетелинари нема на километар један кош за баскет а хвалимо се да смо кошаркашка нација!?
  • Zeleno i bistro

    12.09.2019 10:46
    Progledajte
    Gde ste naucnici do sada da malo pricate o vodi i prirodi kao blagodeti za psihicko i mentalno zdravlje?
    Svi cute oci posekose drveca vise nego sto moze da izraste za sledecih 30-40 godina.
    Malo vis eedukacije po skolama pa da se i dete usprotivi seci stabala.
    Sve krece od malih nogu,svaka edukacija.
    Propadosmo kao nacija u svakom pogledu,Zar nikome bas nije stalo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.