Epidemiolog: Više od 60 odsto tumora posledica načina života

Epidemiolog i predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva Zoran Radovanović objasnio je u Danu uživo na N1 da je više od 60 odsto ukupnog broja tumora sprečivo, jer su posledica načina života.
Epidemiolog: Više od 60 odsto tumora posledica načina života
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Trideset odsto bi bilo manje kada se ne bi pušilo, nije to samo rak pluća i grkljana, već 17 različitih lokacija raka", rekao je. Dodao je da je rak u izvesnoj meri zarazna bolest, jer je izazvana virusima i bakterijama. Kaže da smo u pogledu obolevanja negde na sredini, ali je problem što smo u pogledu umiranja u vrhu evropske liste.
 
Kako kaže Radovanović, suština je da za poslednjih 20 godina, otkada imamo međunarodno prihvatljiv registar za rak, nema ničeg neobičnog, trend je ravnomeran.
 
"Povećanje je malo manje od jedan odsto godišnje, ali je to jer je populacija sve starija, kad uzmete to u obzir, porast je 0,3 do 0,4 odsto godišnje. Ne postoji faktor koji je delovao i napravio porast broja obolelih. To je uporedivo sa zemljama u okruženju, nema iznenađenja", kaže on.
 
Ističe da smo mi u pogledu obolevanja negde na sredini, kao i da se stalno tu vrtimo.
 
"Problem je što smo u pogledu umiranja u vrhu evropske liste, ali to nema veze sa uzrocima, već postoje dva razloga - kasno se javljamo lekaru i kod nas je lečenje lošije nego na primer u Holandiji", kaže.
 
Kako kaže, postoje podaci registra, koji se šalju u svet, koji su tamo prihvaćeni.
 
"Povećanje je minimalno i odgovara starenju populacije. To je isti trend kao u drugim zemljama u okruženju, učestalost raka je malo manja nego u Sloveniji, nešto veća nego u BiH i Severnoj Makedoniji. Ne postoji nikakav nagli porast, nikakvo odstupanje od očekivanja", kaže Radovanović.
 
Ističe da je kod nas problem što je preživljavanje mnogo kraće.
 
"Kasnije se dođe lekaru, postoje liste čekanja, kasni se, terapija nije kao u najrazvijenijim zemljama sveta. Jedno vreme smo bili na dnu evropske liste po preživljavanju. Govorimo o lečenju, a ne o uzrocima. Što se obolevanja tiče, nema nikakvih iznenađenja, ničeg posebnog, to su jednostavno manipulacije", kaže.
 
Kaže da je na prvom mestu godinama po umiranju Mađarska, jer, kako kaže, imaju mnogo više raka, pa onda dođemo mi, iz razloga, koje je, kako kaže, pomenuo.
 
"Pet do deset odsto malignih tumora izazvano je genetskim faktorima, 25 do 30 odsto tačkastom mutacijom. Desi se da se pri deobi ćelije kvrcne nešto i tu su uslovi za rak, a više od 60 odsto ukupnog je sprečivo, to je posledica načina života. Trideset odsto bi bilo manje kada se ne bi pušilo, nije to samo rak pluća i grkljana, već 17 različitih lokacija raka", kaže Radovanović.
 
Govoreći o navodima da je NATO bombardovanje prouzrokovalo broj obolelih od raka, Radovanović kaže da je to "politikantska mahinacija".
 
"Postoji nauka u svetu, postoje tolika istraživanja, tačno se zna, nagomilana su ogromna iskustva, međunarodna agencija za izučavanje raka koja je najautoritativnije telo za to je sastavila listu agenasa koji su uzročnici i koji nisu povezani, a uranijum nije povezan", kaže.
 
Kompletnu priču pročitajte na sajtu N1.
  • Vlada

    20.10.2019 11:01
    @;akd;adk

    Nije.
  • Dilema

    18.10.2019 11:11
    Kaže se u tekstu: registar se vodi 20 godina - taman posle bombardovanja. Kako je bilo pre toga?
  • Posmatrač

    18.10.2019 11:02
    Total
    A da neko skrene pažnju poljoprivrednicima na "Total", toliko rado i nekontrolisano korišćen herbicid na našim prostorima?! Total nije " ubijanje korova"...Total ubija sve živo (korov odmah a nas natenane ), taloži se u zemlji, potom u novim nasadima, u životinjama koje pasu i na kraju u čoveku koji jede i biljke i životinjsko meso.Po bolnicama možete sresti poljoprivrednike koji se leče od leukemije, oni su prvi na udaru a zatim i svi mi ostali koji zavisimo od njihovih proizvoda...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.