Hroničan umor nije samo posledica neispavanosti

Četiri od 10 osoba pati od umor koji nije prouzrokovan nedostatkom sna. To je samo jedan od faktora, a ima ih mnogo, neki od njih mogu biti i medicinske prirode.
Hroničan umor nije samo posledica neispavanosti
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prema podacima britanskih psihijatara, svaki peti čovek oseća neuobičajen umor, a svaka deseta osoba pati od hroničnog umora.
 
"Umor je uobičajen razlog zbog koje ljudi dolaze", potvrđuje savetnica za nutricionizam Sara Kan.
 
Ona ističe da, osim predugog gledanja televizije i nesanice, postoje još neki razlozi zbog kojih možete da se osećate iscrpljeno.
 
Nedostatak magnezijuma
 
"Ako osoba ne unosi dovoljno magnezijuma, uobičajen simptom je loše raspoloženje i nizak nivo energije. Magnezijum je jedan od najvažnijih elemenata u telu. Neophodan je za zdravlje mišićno-koštanog sistema, nervni sistem i proizvodnju energije", pojasnila je Kan.
 
Magnezijum se unosi zelenim lisnatim povrćem, orašastim plodovima, semenkama i mahunarkama, a na njegovu apsorpciju mogu da utiču stres, lekovi i nezdrava ishrana.
 
Ako sumnjate da vašem telu nedostaje magnezijum, posavetujte se s lekarom, možda bi trebali da promenite ishranu ili da ga uzimati kao dodatak ishrani.
 
Problemi u radu štitaste žlezde
 
"Ako imate neaktivnu štitastu žlezdu, odnosno ona ne proizvodi dovoljno tiroksina, to može biti jedan od uzroka umora", pojašnjava dr Visal Šah.
 
Drugim rečima, premalo tiroksina usporava metabolizam što rezultira umorom.
 
U tom slučaju se proverava nivo TSH, T3 i T4 hormona. Ako su nivoi hormona niski i neaktivni, možda ćete morati da uzimate određenu terapiju,ali i da u ishranu unesete više orašastih plodova, semenki, jaja, mesa i zelenog lisnatog povrća.
 
Nedostatak sunca
 
Vitamin D je vitalan za imunološku funkciju i nivo energije. Iako je sunce izvor vitamina D, on se još može naći i u određenim namirnicama, poput mleka, jaja i ribe.
 
Manjak gvožđa
 
Nivo gvožđa je nešto što Svetska zdravstvena organizacija opisuje kao "najrasprostranjeniji poremećaj na svetu" i jedan od mogućih uzroka umora.
 
"Gvožđe je važno za energiju, ali i za zdravlje kose. Ako nemate dovoljno gvožđa, vaše telo ne može da proizvodi hemoglobin u krvi. Hemoglobin se veže za kiseonik, a crvena krvna zrnca pomažu da se kiseonik transportuje u telu", pojašnjava dr Kan.
 
Nizak nivo gvožđa posebno imaju žene u plodnim godinama, kao i one koje su se opredelile za vegansku ishranu. Gvožđe se nalazi u zelenom lisnatom povrću, mesu i mahunarkama, pa su to namirnice koje biste trebali da uvrstite u ishranu, ako patite od manjka gvožđa. Nemojte nagađati, već prvo proverite nivo gvožđa analizom krvi.
 
Nizak nivo vitamina B12
 
"Vitamin B12 je značajan za proizvodnju energije. Crpi energiju iz hrane koju konzumirate, pomaže zdravlju nervnog sistema, važan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže telu da koristi folnu kiselinu", kaže nutricionistkinja Klarisa Lenher.
 
Ovaj vitamin se nalazi u namirnicama životinjskog porekla, pa od njegovog nedostatka često pate vegetarijanci i vegani. Ako ste u nekoj od pomenutih grupa, važno je da konzumirate žitarice obogaćene vitaminom B12 ili da ga uzimati kao dodatak ishrani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.