Istraživanje: Osobe koje češće peru zube u manjem riziku od srčanih bolesti

Pranje zuba tri ili više puta dnevno za 10 odsto smanjuje rizik od fibrilacije arterija i za 12 odsto rizik od zatajenja srca, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu Evropskog kardiološkog društva (ESC) "European Journal of Preventive Cardiology".
Istraživanje: Osobe koje češće peru zube u manjem riziku od srčanih bolesti
Foto: Pixabay
Prethodna istraživanja ukazuju na to da loša oralna higijena rezultira pojavom bakterija u krvi, što izaziva upalu u organizmu. Upala povećava rizik od fibrilacije arterija (nepravilnog rada srca) i zatajenja srca (oslabljene sposobnosti srca da pumpa krv ili se opusti i napuni krvlju). 
 
Studija je istraživala povezanost oralne higijene i nastanka spomenuta dva stanja, prateći tokom deset i po godina životne navike 161.000 Korejaca starosti od 40 do 79 godina. Zaključeno je da je taj preventivni efekat verovatno posledica smanjenja upale koja podstiče pojavu kardiovaskularnih bolesti, prenosi portal Science Daily. 
 
Među učesnicima ranije nije zabeležena fibrilacija arterija ni zatajenje srca.
 
Podvrgnuti su rutinskom lekarskom pregledu između 2003. i 2004. godine. Naučnici su tada prikupili informacije o njihovoj visini, težini, rezultate laboratorijskih analiza, podatke o bolestima, načinu života, zdravlju zuba i usne duplje i o oralnoj higijeni. 
 
Tokom praćenja ispitanika, koje je trajalo deset i po godina, kod tri odsto ili 4.911 razvila se fibrilacija arterija, a kod 4,9 odsto ili 7.971 razvilo se srčano zatajenje.
 
Rezultate po kojima je pranje zuba tri ili više puta dnevno povezano s 10 odsto manjim rizikom od fibrilacije arterija i 12 odsto nižim rizikom od zatajenja srca tokom 10,5-godišnjeg praćenja naučnici su doveli u vezu s brojnim faktorima, poput životne dobi, pola, socioekonomskog statusa, redovnog vežbanja, konzumiranja alkohola, indeksa telesne mase i popratnih bolesti poput hipertenzije.
 
Manjkavost studije - sprovedena je u samo jednoj zemlji
 
Ovakav rezultat objašnjavaju mogućnošću prema kojoj često pranje zuba smanjuje broj bakterija u subgingivalnom biofilmu (bakterije koje žive u džepu između zuba i desni), čime se sprečava translokacija u krvotok.
 
Jedan od autora studije, dr Tae Jin-song sa Univerziteta "Ewha Woman's" u Seulu, kazao je da je manjkavost studije u tomu što je analiza ograničena na jednu zemlju i kao opservacijska studija ne upućuje na uzročno-posledičnu vezu.
 
Međutim, u prilog verodostojnosti studije kazao je da su on i kolege "proučavali veliku grupu tokom dugog razdoblja, što dodaje na verodostojnosti nalaza".
 
U uvodniku članka stoji: "Još je prerano preporučivati pranje zuba kao prevenciju za fibrilaciju arterija i kongestivno zatajenje srca, ali uloga upala u nastanku kardiovaskularnih bolesti sve je evidentnija. Potrebno je sprovesti dodatne studije da bi se definisale strategije delovanja značajne za javno zdravlje".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).