Građani Srbije ređe posećuju zubara u odnosu na druge stanovnike Evrope

Prosečan građanin Srbije na pregled kod zubara odlazi dva puta ređe nego drugi stanovnici Evropske unije, ukazuju podaci Eurostata.
Građani Srbije ređe posećuju zubara u odnosu na druge stanovnike Evrope
Foto: Pixabay (ilustracija)
Podaci kancelarije za statistiku EU iz 2017. godine pokazuju da je Srbija sa 0,6 obavljenih konsultacija sa zubarima godišnje u rangu sa Turskom, Mađarskom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Severnom Makedonijom.
 
Srbija je po istom merilu bolja od Rumunije i Kipra, dok je lošija od Hrvatske i skoro svih drugih država članica.
 
Najrevnosniji posetioci zubarskih ordinacija su Holanđani, koji se sa specijalistom u proseku konsultuju 2,8 puta godišnje. 
 
Broj poseta zubaru u Srbiji neznatno se smanjio u odnosu na 2012. godinu, a pad je u istom periodu zabeležen i u Francuskoj, Švedskoj, Danskoj i Švajcarskoj. U svim ostalim državama Evrope, uključujući i Tursku, taj broj se povećava ili ostaje na istom nivou.
 
Najveći udeo odrasle populacije EU izjavio je da se nije posavetovao sa stomatologom ili ortodontom u poslednjih godinu dana, navodi se u istraživanju.
  • @Realista

    10.12.2019 11:29
    Realno nije, zubarske usluge u inostranstvu su izuzetno skupe, proporcionalno ništa bolje nego kod nas, ipak je do kulture i običaja. Važno da se ima "za cigare", nedelju dana da ne pušite i možete popraviti zub, ali koga to briga, ovako taman može da zadene cigaru u rupu.
  • Blue

    10.12.2019 10:30
    Patrijotski
    ...kad podignes tri prsta i nasmesis se sa tri zuba.
  • Smrdija

    09.12.2019 15:09
    3 zuba nacija sa tri prsta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.