Uzrok neplodnosti kod muškaraca mogao bi da potiče još iz materice

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da jedan od sedam heteroseksualnih parova ima problema s dobijanjem bebe.
Uzrok neplodnosti kod muškaraca mogao bi da potiče još iz materice
Foto: Pixabay
U takvim situacijama fokus lečenja najčešće je reproduktivno zdravlje žene, ali je rizik od steriliteta najčešće ujednačen kod oba pola. Preostala trećina ukupnih uzroka do danas nije dovoljno istražena.
 
Stručnjaci tvrde da dečaci rođeni s 10 odsto nižom težinom od prosečne pripadaju rizičnoj grupaciji.
 
"Saznanja do kojih smo došli ukazuju kako moramo istražiti faktore koji se javljaju još u najranijem uzrastu, kako bismo objasnili problem s plodnošću koji se događa u zrelom dobu", navodi koautorka istraživanja En Torsted.
 
Tekstovi objavljeni u specijalizovanom časopisu "Human Reproduction Journal" detaljno prikazuju istraživanja ove danske naučnice i njenog saradnika, a tiču se reproduktivnog zdravlja 11.000 stanovnika rođenih između 1984. i 1987. godine u dva danska grada.
 
Podaci o težini beba preuzeti su iz matičnih knjiga, a potom su povezani s navikama i brojem potomaka istih osoba. Takođe, analizirani su i faktori rizika koji se odnose na indeks telesne mase trudnice, odvojeni život od partnera, uzrast u kojem se dogodilo začeće i pušenje tokom trudnoće. Upravo ova loša navika može biti uzrok rađanja beba koje imaju težinu ispod proseka.
 
Na kraju je utvrđeno da su ovi rizični faktori uzrok neplodnosti u čak 55 odsto slučajeva.
 
"Poremećaji koji se javljaju na genitalijama mogu biti povezani sa sterilitetom, ali to zahteva dodatna istraživanja", navodi Torsted, a prenosi britanski "The Guardian".
 
Profesor sa Univerziteta u Dandiju Kristofer Beret kaže kako je istraživanje važno, ali i dodaje da bi zaključke trebalo proveriti i na drugim populacijama.
 
"Istraživanje ukazuje da je sterilitet muškaraca posledica faktora koji nastaju tokom razvoja materice i prilikom samog rađanja. Da li je to zaista pravi uzrok, nije najbolje razjašnjeno", navodi Beret.
  • niko

    01.01.2020 17:09
    I to kao i upale koje se ne leče. To je kod muškaraca.
    Kod žena kondilomi, tanka ili debela marterica, razne ciste. Kod žena je teže “ukloniti” sterilitet.
    Ali uspeva se, ljudi čuvajte se, može beba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).