Uz pomoć Foresta Gampa pronađen deo mozga gde se javljaju intenzivni aspekti osećanja

Naučnici koriste saznanja o osećanjima koja u nama budi voljeni lik Toma Hanksa, kako bismo se bolje upoznali s emotivnim etapama kroz koje prolazi naš mozak.
Forest Gamp, film režisera Roberta Zemekisa iz 1994. godine, smatra se klasikom savremene filmografije. Komična drama koja obiluje čitavim spektrom različitih emotivnih previranja od Toma Hanksa je napravila jednim od najvoljenijih glumaca na svetu.
 
Za istoimenu ulogu je osvojio i svog drugog Oskara za najbolju mušku ulogu, samo godinu dana nakon prvog. Ko se ne seća one scene na klupi kada Forest izusti ovekovečenu mudrost "Život je kao bombonjera, nikad ne znaš šta ćeš dobiti".
 
Utisak koji ovaj film ostavlja na milione ljudi su sada prepoznali i naučnici, pa su projekciju Foresta Gampa upotrebili za mapiranje afekta, odnosno, burnog toka emocija.
 
Ova mapa nosi radni naziv emocionotopija, a naučnici su je sastavili na osnovu istraživanja sprovedenog nad 15 dobrovoljaca koji su bili podvrgnuti gledanju Foresta Gampa, nakon čega su očitavane njihove emotivne reakcije.
 
Dobrovoljci su imali zadatak za svaku scenu zabeleže svoja osećanja i ocene ih na skali od jedan do 100. Ti podaci su zatim upoređeni s nalazima funkcionalne magnetne rezonance (fMRI) 15 drugih osoba koje su gledale isti film u prethodnoj studiji.
 
Naučnici su na osnovu dobijenih rezultata pronašli deo mozga gde se javljaju složeni i intenzivni aspekti naših osećanja. Reč je o delu mozga dužine tri centimetra, koji se zove desni temporalni režanj. On se aktivirao istog trenutka kada bi osoba osetila nalet emocija.
 
Lekar Pjetro Pjtrini, koautor istraživanja, istakao je da se ovim mapiranjem psihijatrija približava drugim poljima medicine i da dalja istraživanja mogu doprineti lečenju različitih mentalnih stanja.
 
U zaključku istraživanja se navodi da se boljim upoznavanjem s intenzitetom i kvalitetom naših osećanja približavamo i boljem razumevanju procesa koji dovode do ozbiljnih poremećaja, poput depresije i raznih fobija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.