Odobren novi lek za tretiranje alergije na kikiriki

Amerika je odobrila prvi tretman za lečenje alergije na kikiriki kod dece.
Odobren novi lek za tretiranje alergije na kikiriki
Foto: Pixabay
Lek AR101 ili Palforzia koristi se kao oralna imunoterapija, u toku koje se deci daju male količine proteina kikirikija, koje se vremenom povećavaju.
 
Terapija, u trajanju od šest meseci, primenjuje se isključivo pod medicinskim nadzorom. Korisnici moraju da nastave sa unošenjem dnevne doze kako bi njihovo telo moglo da toleriše kikiriki ukoliko ga slučajno unesu.  
 
Tretman ne dovodi do trajnog izlečenja alergije i pronalazači upozoravaju da postoji rizik od potencijalne fatalne anafilatičke reakcije, i da pacijenti i dalje moraju da izbegavaju kikiriki u ishrani.  
 
Ovaj tretman može da ublaži reakcije ukoliko dođe do slučajnog unosa kikirikija u organizam.
 
Alergija na kikiriki je jedna od najčešćih i broj alergičnih osoba konstantno raste.
 
Ovo je prvi lek koji je odobrila Uprava za hranu i lekove SAD-a (FDA).
 
Lek Palforzia mogu da koriste pacijenti od četiri do 17 godina i dolazi u obliku praha koji se stavlja u hranu. Lek su napravili naučnici instituta "Aimmune Therapeutics".
 
Novi lek je testiran na deci i utvrđeno je da su dve trećine učesnika mogli da pojedu dva kikirikija bez alergijskih simptoma nakon višemesečnog tretmana.
 
Naglasili su i to da je devet odsto dece koja su učestvovala u testiranju prestalo sa tretmanom jer su imali ozbiljne alergijske reakcije.    

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.