Za grip je ove sezone karakterističan dugotrajni oporavak, kako se odbraniti od virusa

Boravak u zatvorenim prostorijama i promenljivo vreme uzrok su širenja kapljičnih infekcija, dok su praznici tokom jeseni i zime obilovali bogatom trpezom kojoj je retko ko mogao da odoli i sada se mnogi žale na nadutost i osećaj težine u stomaku, bolove, umor i povećanje telesne težine.
Za grip je ove sezone karakterističan dugotrajni oporavak, kako se odbraniti od virusa
Foto: Pixabay
Promenljivo vreme pogoduje raznim vrstama infekcija, pre svega prehladama i gripu.
 
Kako kaže doktorka Jaroslava Hovan Somborac, ove sezone je za prehlade i grip karakterističan dugotrajni oporavak koji prate slabost i kašalj. Mnogi pacijenti se žale na malaksalost, bezvoljnost i umor. Razlog je iscrpljivanje imunog sistema, što predstavlja i rizik za nastanak komplikacija (upala uha, upala pluća, gnojna angina…) kao i rizik od novih, odnosno ponavljanih infekcija.
 
Kako da se zaštitimo?
 
Prisustvo virusa ne možemo sprečiti, ali možemo sprečiti pojavu bolesti ili ublažiti tegobe i ubrzati izlečenje ako se infekcija već pojavila. Bolest možemo preduprediti ako nam je imunitet očuvan i on je osnov za dobro zdravlje. 
 
CaliVita international ima više dodataka ishrani koji pomažu jačanju imuniteta. Multivitamini sa mineralima za decu (Pre steps daily kapi za novorođenčad i Lion kids D tablete za predškolsku decu), a za školsku decu i za odrasle Full spectrum, Vital po krvnim grupama, New life, Senior formula - dobar su temelj za dobro zdravlje. U sezoni prehlada, Vitamin C sa postepenim oslobađanjem i helatni cink su idealna kombinacija za prirodnu odbranu od bolesti, posebno od virusnih infekcija. 
 
Ako je već došlo do pojave simptoma bolesti, jako je važan odmor, unos dosta tečnosti, a treba povećati i unos C vitamina i cinka. Paraprotex tablete su se pokazale izuzetno delotvornim kod infekcija, kako virusnih tako i bakterijskih. Ja ih preporučujem i kao preventivu, ali i kao suplement koji ublažava tegobe i ubrzava ozdravljenje”, navodi dr Hovan Somborac.
 
 
U zimskom periodu se često spominje detoksikacija - veliko spremanje organizma
 
“Zamislite samo, koliko smo tokom praznika pojeli hrane, popili pića i koliko su želudac, creva, jetra i bubrezi morali da rade. Zamislite, takođe, koliko se nakupilo nedovoljno svarene hrane, masti, aditiva koji svi zajedno izazivaju osećaj težine u stomaku, nadimanje, gasove, osećaj umora, bolove i mnoge druge tegobe. U našem telu svaki dan odumire više od milion ćelija koje su obavile svoju funkciju. Mnogobrojne bakterije, virusi i gljivice koji žive u našem telu stvaraju otpadne produkte i umiru. Iz spoljašnje sredine unosimo razne štetne materije. To su razlozi zbog kojih treba da napravimo veliko čišćenje organizma i zbog kojih je detoksikacija jednako važna kao i unošenje vode i hrane. Tek nakon detoksikacije, organizam može uspešno da se obnavlja, ćelije i tkiva mogu bolje da funkcionišu, jača imuni sistem koji nas brani od bolesti”, kaže naša sagovornica.
 
Naš organizam ima prirodne mehanizme za detoksikaciju. Međutim, stres, nedovoljan unos vode, nedovoljna fizička aktivnost, korišćenje hemijskih lekova, stalna izloženost kancerogenim materijama zahtevaju dodatnu pomoć za detoksikaciju i prirodni dodaci ishrani su nezaobilazni. 
 
“Jedan od najboljih suplemenata za detoksikaciju je Ocean 21. On je zaštićena mešavina koja sadrži 8 vrsta morskih algi, ekstrakt aloje, taheba, brusnice, šargarepe, cvekle i kompleks minerala (preko 200 delotvornih materija). Pomaže detoksikaciju i regeneraciju tela i istovremeno povećava otpornost organizma. Lako se apsorbuje i prodire u sve ćelije. 
 
Liquid chlorophyll je takođe tečni dodatak ishrani. On je ekstrakt lucerke i lako se apsorbuje u sve ćelije za razliku od hlorofila iz biljaka koji se jako slabo apsorbuje i svoje sposobnosti čišćenja ispoljava samo u crevima. Snažno vezuje štetne, pa i kancerogene, materije i izbacuje ih iz organizma. Pored toga, pomaže rad svih organa koji obavljaju detoksikaciju. Takođe, u rastvor se može potopiti voće i povrće da se neutrališu kancerogeni pesticidi kojima se, na primer, prskaju limun i narandža”, navodi dr Hovan Somborac.
 
 
Prema njenim rečima, detoksikaciju je potrebno uraditi najmanje jednom do dva puta godišnje, za temeljno čišćenje organizma potrebno je najmanje šest nedelja do tri meseca. 
 
“To zavisi od zdravlja, odnosno opšteg stanja organizma. Za detoksikaciju je značajna i ishrana u skladu sa krvnom grupom, unos najmanje 2-3 litra vode, najbolje jonizovane, alkalne vode kakvu daje aparat 'Aquarion' i redovna fizička aktivnost. Temeljna detoksikacija treba da očisti pre svega creva (zdravlje dolazi kroz usta), jetru, ali i sve ćelije. 
 
Detoksikacija treba da obnovi normalnu crevnu floru. Za detoksikaciju i održavanje dobrog zdravlja organa za varenje, ali i očuvanje imuniteta, jako je važna kombinacija probiotika i prebiotika, a tu su se pokazali jako efikasnim Ac zymes plus, Acidophilus sa psilijumom i ProbioBalance”, zaključuje dr Jaroslava Hovan Somborac.
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.