Razlike sezonskih alergija i infekcija sličnih gripu

Činjenica je da se širenje epidemije virusa korona vremenski poklapa sa početkom sezonskih, odnosno polenskih alergija i kijavica, ali infektološkinja Ivana Milošević jasno pravi razliku između ovih pojava i ističe onu ključnu - alergije ne prati povišena temperatura.
Razlike sezonskih alergija i infekcija sličnih gripu
Foto: Pixabay
Ona je rekla da je onima koji imaju alergijski problem i dobijaju ga iznova svakog proleća već jasno kakvi su simptomi koje bi trebalo da prepoznaju.
 
"Uglavnom uzimaju lekove za alergiju, one najjednostavnije, antihistaminike, koji dovode do olakšanja. To olakšanje se neće desiti kod Covid-19. Drugo, osobe koje imaju alergiju, nemaju povišenu temperaturu, što se uglavnom događa kod onih koji imaju koronavirusnu infekciju", kazala je za RTS Milošević.
 
Prema njenim rečima, pored povišene temperature, simptomi koji ukazuju na virus korona su infekcija gornjih disajnih puteva, kašalj, kod pojedinih i malaksalost i bolovi u mišićima i zglobovima.
 
"To je svakako različito od alergije. Može se reći da podseća na početak gripa", navela je Milošević.
 
Dodala je da je početkom marta, kada je otkriven prvi slučaj virusa korona, u Srbiji još cirkulisao virus gripa, tako da je paralelno rađen test i na grip i na Covid-19. Sada, kaže, postoji i grip, ali u znatno manjoj meri.
  • serafim

    10.04.2020 12:14
    Boze biti , a moze i ne biti
    Da li iko na ovoj planeti , ima ideju ili saznanje o tome :
    - Koliko je to povisena temperatura ?
    - koji su ostali simptomi ?
    ( imam malaksalost od ovih sto nas smaraju ,
    i imam bolove u misica i zglobovima vec tri godinne , od kada sam presao 60 godina .)
    - oci su mi crvene od varenja ,
    - dobijam proliv cim vidim njega , ili njega II ,...

    Sretno !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.