SZO proučava informacije o pozitivnim testovima pacijenata koji su ozdravili

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je da proučava izveštaje prema kojima su neki pacijenti, koji su preležali Covid-19, ponovno pozitivni na virus korona, nakon što su proglašeni zdravim.
Đeong Un-kijang, direktorka korejskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC), rekla je da je veća verovatnoća da je virus "reaktiviran" nego da su pacijenti ponovo zaraženi. 
 
Južnokorejski zdravstveni radnici ističu da je nejasno kako se to dogodilo i da su epidemiološka istraživanja i dalje u toku.   
 
"Primili smo informacije o pojedincima koji su bili negativni nakon testiranja PCR-om (test lančane reakcije polimeraze), da bi nakon nekoliko dana ponovno bili pozitivni", objavio je SZO na konferenciji za medije u Ženevi.  "Blisko sarađujemo sa kliničkim stručnjacima kako bismo dobili više informacija o tim pojedinačnim slučajevima. Važno je obezbediti da se ispravno sprovodu procedure pri prikupljanju uzoraka kod potencijalnih zaraženih."  
 
Prema uputstvima te organizacije pacijent mora da ima dva negativna testa u periodu dužem od 24 sata. Prema trenutno dostupnim istraživanjima od pojave prvih simptoma Covid-19 do izlečenja potrebno je dve nedelje, tvrdi SZO. 
 
"Svesni smo da su neki pacijenti pozitivni na PCR-u nakon što se oporave u bolnici, ali potrebno nam je sistemsko prikupljanje uzoraka ozdravljenih pacijenata da bismo bolje razumeli koliko dugo još nose virus u telu", dodala je organizacija.       

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.