Oko 8.000 koraka dnevno značajno poboljšava zdravlje

Američki naučnici tvrde da 8.000 koraka dnevno ima veliki uticaj na dobrobit i naše zdravlje.
Oko 8.000 koraka dnevno značajno poboljšava zdravlje
Foto: Pixabay
U studiji objavljenoj u časopisu JAMA utvrđeno je da su među osobama koje dnevno koračaju 8.000 koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabeleženi 51 odsto manji izgledi da će umreti u idućih 10 godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.
 
Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 odsto manji od onih koji naprave 4.000 koraka, prenosi Washington Post.
 
Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4.840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili 10 godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1.165 učesnika istraživanja.
 
Pokazalo se da je bez obzira na godine, po i rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom, intenzitet hodanja nije bio važan.
 
U tekstu se napominje da se, s obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, hodati može i u kući, u mestu.
  • Gde?

    16.04.2020 21:16
    Je l' ovo neki štos? Mislim da nema potrebe da nas podsećate sada kada nemamo izbora: ako ne umrete od korone umrećete od sedenja.
  • Šetače u zatvore

    16.04.2020 09:17
    Nama je Vulin tj Sns namenio nešto drugo.

    Umesto da ograniče broj ljudi u parkovima ograđivanjem i dežurnim na ulazu, oni ga zabranili.

    Glupo.
  • mikrob

    16.04.2020 07:47
    A posebno tokom vikenda :0

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.