U izolaciji unosimo manje kiseonika, a on je značajan u oporavku od bolesti

Jak imuni sistem izuzetno je bitan u borbi protiv korona virusa, a značajnu ulogu u njegovom jačanju mogu da imaju dodaci ishrani koji sadrže takozvane adaptogene biljke, kao i oni koji sadrže stabilizovani kiseonik.
Jedan od takvih preparata je Organic noni, dodatak ishrani u tečnom stanju koji sadrži adaptogenu biljku morindu citrifoliu koja ima svojstvo da potpomaže samoisceliteljske sposobnosti organizma i dovodi poremećenu funkciju u ravnotežu. Ova biljka je od davnina korišćena na Havajima kao hrana i za ublažavanje bola. 
 
CaliVita international ima preparat sa ovom biljkom već dvadeset godina i, kako kaže doktorka Amalija Tarnocki, za to vreme prodato je više od milion i po boca, a pozitivna iskustva se svakodnevno beleže: 
 
“Ove godine pojavio se u obnovljenoj formi Organic noni koji, pored organski proizvedene morinde citrifolie, sadrži i tri nova sastojka – trešnju, nar i grožđe, a svi ti sastojci su takođe organski proizvedeni. To je urađeno da bi se preparat dopunio ovim voćem koje sadrži mnogobrojne polifenole i time se proširilo njegovo dejstvo.” 
 
Morinda citrifolia ima 150 aktivnih sastojaka, počevši od 17 aminokiselina, selen, cink, gvožđe, kalcijum, magnezijum, beta karoten, koenzim Q10, bioflavonoide itd, kao i četiri aktivna sastojka koja veoma povoljno deluju na organizam. 
 
“Sadrži prokseronin i kseronin koji daju energiju oštećenim ćelijama, skopoletin koji podstiče rad pinealne žlezde i proizvodnju serotonina i melatonina u mozgu, kao i damnakantal koji pomaže deobu ćelije, ne dozvoljava da se ona otrgne kontroli, a u imunom sistemu pospešuje T i B limfocite. Polifenoli iz trešnje, nara i grožđa uništavaju slobodne radikale. Svetska zdravstvena organizacija je, podsećam, nedavno saopštila da su polifenoli antioksidansi broj jedan u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti”, navodi dr Tarnocki. 
 
 
Slobodni radikali se stvaraju prilikom procesa upale, kod autoimunih i malignih bolesti, prilikom ekstremne fizičke aktivnosti, u procesima kada se organizam bori protiv otrova unetih sa vodom, vazduhom, hranom, lekovima, pušenjem. 
 
“Slobodne radikale neutrališu antioksidansi u organizmu i kada je taj proces uspešan ništa se ne dešava, ali ako se taj odnos naruši nastaje oksidativni stres koji predstavlja početak začaranog kruga – upale niskog intenziteta, čiji je krajnji rezultat bolest. Taj upalni proces Organic noni dobro reguliše, zaustavlja i sprečava nastanak bolesti.”
 
Sastojci Organic nonija imaju zajedničko, takozvano sinergističko dejstvo. 
 
“Pre svega deluje kao antioksidans i sprečava oksidativni stres. To je veoma značajno za period posle izolacije, ali i posle prebolelog kovida 19. Potpomaže rad imunog sistema i procese samoisceljenja. Pospešuje produkciju serotonina i melatonina što dovodi do ravnoteže u funkciji nervnog sistema, deluje opuštajuće, popravlja raspoloženje, utiče na miran san, ublažava bol bez nuspojava, ublažava dejstvo stresa na krvne sudove i na disajne puteve, što dovodi do regulacije krvnog pritiska, bolje cirkulacije i u srcu i u mozgu. Noni sprečava stvaranje tromba, deluje protiv oštećenja krvnih sudova i ateroskleroze, a takođe pomaže u odbrani organizma od bolesti, kao i u oporavku. Poboljšava varenje i upijanje hranljivih sastojaka, sprečava upalne procese u želucu i crevima, pomaže metabolizam šećera i sprečava nastanak komplikacija kod šećerne bolesti”, kaže naša sagovornica. 
 
Dodaje da je koristan dodatak ishrani tokom oporavka od bolesti, a mogu ga koristiti i deca. Iskustvo pokazuje da deca sa lošim apetitom, alergijama, astmom, anemijama, lošim imunitetom, odlično reaguju na Noni. Delotvoran je, pre svega, zato što sadrži prirodne sastojke koji postoje i u našem telu i ako ih ima više organizam bolje funkcioniše.  
 
 
“Za jačanje otpornosti organizma bih još preporučila stabilizovani kiseonik koji se nalazi u dva CaliVitina proizvoda – Oxymaxu i Low deuterium oxy crystalu. Nemaju nuspojava, a koriste se tako što se ukapaju u vodu i popiju. Dok smo u izolaciji, bez obzira što često provetravamo, u stanu udišemo vazduh siromašan kiseonikom, dišemo plitko jer smo manje aktivni i time unosimo manje kiseonika. Kafa, alkohol i lekovi takođe smanjuju količinu kiseonika. Ako imamo višak kiseonika u organizmu, tada se ne dozvoljava razmnožavanje virusa, bakterija, parazita. Više kiseonika u organizmu poboljšava vitalnost, cirkulaciju, metabolizam, detoksikacione procese, funkciju organa, naročito onih kojima treba više kiseonika (srce, mozak, pluća) što je značajno i u oporavku od korona virusa”, navodi dr Tarnocki. 
 
Dodaci ishrani u tome mogu dosta pomoći, uz pravilnu ishranu sa puno svežeg voća i povrća, unos dovoljno vode i fizičku aktivnost.  
 
Informacije o svim proizvodima CaliVite international možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Zdravi sat" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.