Naučnici: Kombinacija tri leka ublažava simptome kod lakših kovid pacijenata

Prema rezultatima manjeg istraživanja koje su sproveli hongkonški naučnici, kombinacija tri antivirusna leka doprinela je ublažavanju simptoma kod pacijenata sa blagom do umerenom infekcijom COVID-19 i za kratko vreme smanjila je količinu virusa u njihovom organizmu.
Naučnici: Kombinacija tri leka ublažava simptome kod lakših kovid pacijenata
Foto: Pixabay
U studiji je učestvovalo 127 pacijenata, a naučnici su uporedili efekat lekova pomoću kontrolne grupe.
 
Jedna grupa je dobijala kombinaciju tri leka: leka za lečenje HIV-a, lopinavir-ritonavira, leka ribavirina za terapiju hepatitisa i beta interferona kojim se leči multipla skleroza.
 
Kontrolna grupa pacijenata dobijala je samo lek za HIV.  
 
Rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "Lancet" pokazali su da je, u odnosu na pacijente iz kontrolne grupe kod kojih virus više nije mogao da se otkrije u roku od sedam do 12 dana od početka terapije, u grupi pacijenata koja je dobijala kombinaciju tri leka virus “nestao”, odnosno nije mogao da se detektuje i pet dana ranije.  
 
"Istraživanje ukazuje na to da se ranim lečenjem blagog do umerenog oblika COVID-19 kombinacijom tri antivirusna leka može brzo suzbiti količina virusa u organizmu pacijenata, da može da ublaži simptome i smanji rizik od zaraze zdravstvenih radnika", rekao je Kvok- Jung Juen, profesor sa Univerziteta u Hong Kongu i jedan od učesnika istraživanja.
 
Pojasnio je i kako smatra da je smanjen rizik od zaraze zdravstvenih radnika verovatno posledica efekta kombinacije lekova na smanjenje količine virusa koji može da se širi.  
 
U sklopu studije svi pacijenti su dobijali standardnu ​​bolničku negu u skladu sa potrebama. Nekima je bila potrebna dijaliza, drugima respirator, a nekima antibiotici ili kortikosteroidi.  
 
Kovk-Jung Juen rezultate smatra "ohrabrujućim", ali ističe da je istraživanje efikasnosti ove kombinacije lekova potrebno sprovesti na većem broju pacijenata i na osobama sa težim oblikom COVID-19.  
 
I nezavisni stručnjaci rezultate smatraju pozitivnim, ali kažu da će biti potrebne detaljnije studije na većem broju ispitanika.  
 
"Ovakvi rezultati bez sumnje upućuju na opravdano uključivanje beta interferona na spisak lekova sa obećavajućim ishodom u lečenju obolelih od COVID-19 u daljim randomiziranim ispitivanjima ", rekao je Stiven Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.  
 
Dodao je i da je dugogodišnje iskustvo u lečenju virusa humane imunodeficijencije (HIV), koji prouzrokuje AIDS, pokazalo da se ta bolest najdelotvornije leči kombinacijom različitih lekova, "što bi mogao da bude slučaj i sa COVID-19".  
  • Kliničar

    10.05.2020 10:18
    To su
    Eksprementalni lekovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).