Kliničko testiranje vakcine protiv virusa korona počinje za mesec dana

Rusija planira da za mesec dana započne kliničko testiranje vakcine protiv virusa korona, izjavio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.
Kliničko testiranje vakcine protiv virusa korona počinje za mesec dana
Foto: Pixabay
On je rekao da Rusija proizvodi više od 20 sistema za testiranje, te da razvija lekove u punom kapacitetu koji su spremni za kliničku upotrebu.
 
"Radi se ozbiljan posao na razvijanju vakcina za preventivnu imunizaciju protiv zaraze i početak kliničkog testiranja je planiran za mesec dana", istakao je Muraško.
 
Muraško je naglasio da Rusija dnevno uradi više od 150.000 testova na virus korona, da je 1,4 miliona specijalista obučeno za lečenje pacijenata obolelih od Covida-19, te da je obezbeđeno više od 130.000 dodatnih kreveta za bolnice.
 
"Mere koje su sprovedene u Rusiji učinile su mogućim da se izbegne eksponencijalno širenje virusa u zemlji i pomogle su da se postigne jedna od najnižih stopa smrtnosti", napomenuo je Muraško.
 
Ruski ministar naglasio je i to da se Rusija zalaže za jačanje uloge Svetske zdravstvene organizacije kao lidera međunarodnih napora u sferi javnog zdravstva, kao i da Moskva ističe važnu ulogu Organizacije u koordinisanju multilateralnih napora u borbi protiv Covida-19.
 
"Kako bismo pomogli SZO, izdvojili smo finansijske i metodološke resurse i podržali inicijative i projekte te organizacije. Ruski stručnjaci učestvovali su u misijama Organizacije u borbi protiv širenja virusa korona", podsetio je Muraško.
 
Muraško je dodao da se širenje virusa korona može zaustaviti samo zajedničkim naporima.
 
U Rusiji je do sada potvrđeno 290.678 slučajeva virusa korona, preminulo je 2.722 ljudi, dok se oporavilo 70.209 ljudi.
  • Drr

    19.05.2020 13:56
    A 5g i Bil Gejc?
    Čekamo nestrpljivo reakciju rusofilskih teoretičara zavere. Dačić je izjavio da ako ove godine bude vakcine, da je to onda sigurno veštački napravljena kriza zbog vakcinisanja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.