Menu 021

Plivanje jača imunitet

Kao što je već opštepoznato, najbolja odbrana od virusa je snažan imunitet, a on se, osim snom i pravilnom ishranom, jača i fizičkom aktivnošću.
Život 19.05.2020. | 08:28 > 09:34
Plivanje jača imunitet
Foto: Pixabay
Kao najbolju, najjednostavniju i najefektniju alternativu većina stučnjaka predlaže sport koji nije fizički previše naporan, a istovremeno nas opušta - plivanje.
 
Nema potrebe da čekamo leto, dovoljno je da posetimo neki zatvoreni bazen, a boravak u vodi samo tri puta nedeljno po pola sata do sat učiniće čuda za imunitet. Osobe koje upražnjavaju ovakvu aktivnost imaju veći broj belih krvnih zrnaca, koja su bitna u borbi protiv infekcija i virusa.
 
Kako je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu, urađeno na 1.800 ispitanika od 18 do 80 godina, plivanje nas štiti od virusa. Posle tri meseca redovnog plivanja tokom zime, utvrđeno je da nijedan učesnik nije bio prehlađen, što ne treba da čudi ako znamo da ovaj bazični sport blagotvorno utiče na ceo organizam.
 
Pokreti u vodi, između ostalog, povoljno utiču na rad srca i krvni pritisak, povećavaju kapacitet pluća, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa dva, smanjuju osećaj težine u nogama i povoljno utiču na liniju.
 
Bitan faktor dobrog imuniteta je i odsustvo stresa, a plivanje je u tom smislu u prednosti nad ostalim sportovima jer ima meditativni učinak. Naime, ono nas oslobađa stresa jer se u vodi manje luči hormon stresa kortizol, dok se hormon sreće endorfin luči znatno više nego vežbanjem "na suvo". 
 
I, što je najbolje, ovaj efekat traje ne samo tokom plivanja, nego i nekoliko sati posle.
Autor: 021
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest