Naučnici: Trenutni soj korone mogao bi da bude zarazniji od izvornog

Genetska verzija novog korona virusa koji izaziva COVID-19 i koja danas prevladava u svetu, u laboratoriji se pokazala sposobnijom da zarazi ljudske ćelije od izvornog oblika koji se pojavio u Kini, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u časopisu "Cell".
Naučnici: Trenutni soj korone mogao bi da bude zarazniji od izvornog
Foto: Pixabay
Istraživanje sprovedeno u laboratoriju ukazuje na to da bi ta mutacija mogla mogla lakše da se prenosi među ljudima u stvarnom svetu u odnosu na raniju varijantu, ali to još uvek nije dokazano.  
 
"Mislim da podaci pokazuju da postoji jedna mutacija koja omogućava virusu da se bolje razmnožava i možda je prati veća koncentracija virusa", kaže u komentaru za medicinski časopis "Journal of the American Medical Association" glavni američki infektolog Entoni Fauči, koji nije bio uključen u istraživanje.  
 
"Nema informacija da li je zaraženoj osobi od toga gore ili ne. Samo se čini da se virus uspešnije razmnožava i možda se lakše prenosi, ali to tek treba dokazati", dodaje Fauči.  
 
Naučnici iz laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku i Univerziteta  Djuk u Severnoj Karolini udružili su se sa Univerzitetom Šefild da bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svetski izvor sekvencija genoma. Utvrdili su da sadašnja varijanta nazvana "D614G" ima malu, ali moćnu promenu šiljka proteina koji se izdiže sa površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske ćelije.  
 
Naučnici su u aprilu prva otkrića objavili na sajtu “bioRxiv”, ali tada su kritikovani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te verzije u svetu jer je to mogla da bude posledica drugih faktora ili pukog slučaja. Tim je stoga sproveo druge eksperimente.  
 
Analizirali su podatke 999 britanskih pacijenata hospitalizovanih zbog COVID-19 i uočili su da oni s tom verzijom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u organizmu,  ali težina njihove bolesti nije bila drukčija. Laboratorijskim eksperimentima pokazali su da je ta verzija tri do šest puta sposobnija da zarazi ljudsku ćeliju.  
 
"Izgleda da je taj virus sposobniji", kaže Erika Olman Safir, koja je sprovela jedan od eksperimenata na instututu za imunologiju "La Jolla".  
 
Međutim, u ovoj fazi sve se može opisati kao mogućnost, jer se laboratorijski eksperimenti ne odvijaju u uslovima dinamike pandemije u stvarnom svetu. Prema dosadašnjim saznanjima, iako je varijatna virusa koji sada kruži "zaraznija", ona se može, ali i ne mora lakše prenositi među ljudima.  
 
U svakom slučaju, virusolog Nejtan Grubag sa Univerziteta Jejl, koji nije učestvovao u istraživanju kaže da širenje nove genetske verzije, "prirodnom selekcijom ili pukim slučajem" znači da je ta varijanta sada uzrok pandemije. On ocenjuje da tek sada istraživanjima treba da se utvrdi da li će ta nova varijanta uticati na razvoj vakcina i lekova i ističe da ne očekuje da će D614G prouzrokovati promene mera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih osoba.  
 
"Radi se o zanimljivom otkriću koje se možda odnosi na milione ljudi, ali za sada ne znamo u kojoj meri i na koji način", rekao je virusolog Grubag.
  • Dragan

    04.07.2020 20:09
    A
    Trenutnobjevu Zagrebu vrhunski virusolog pa ga pitajte.Rekao je da virus imao 26 mutacija i da su sve beskorisne za virus.
  • Dana

    04.07.2020 11:13
    Opet
    Opet nista nisu rekli i jos uvek nista ne znaju, u eri botoksa i robotizacije oni nista ne znaju o najprostijem mikroorganizmu. Ili je to dokaz da nas zamlacuju ili da je covek zapravo mali i nevazan!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.