Mikrobiolog pokazao koliko je važno nositi masku

Mikrobiolog Ričard Dejvis objavio je na svom Tviter nalogu fotografije eksperimenta koji je sproveo da bi pokazao koliko maske za lice i fizička distanca smanjuju širenje zaraze virusom korona.
Mikrobiolog pokazao koliko je važno nositi masku
Foto: 021.rs

U prvom eksperimentu prikupio je bakterije nastale kada osoba peva, priča, kija i kašlje, sa maskom i bez nje.

Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, skoro da nisu uopšte širile, dok je bez maske rezultat zastrašujući. Razlika u fotografijama je očigledno velika, prenosi LADBible.

Zatim je dr Dejvis pokazao koliko nas štiti fizičko distanciranje, takođe sa maskom, odnosno bez nje.

Kašljao je sa tri različite udaljenosti - pola metra, metar i po i malo manje od dva metra.

Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je distanca od dva metra ipak sigurna.

Sa nošenjem maske, potvrdio je, nije bitna udaljenost, bakterije se ne šire.

Jasno je da niko ne kašlje drugome u lice niti se ponaša ekstremno u navedenim situacijama kao što je lekar to morao zbog eksperimenta, ali svejedno se još jednom dokazalo da nas obe, i maske i fizička distanca, čuvaju od zaraze virusom korona.

  • Brankica

    07.07.2020 17:01
    Borba protiv virusa
    Za ovaj virus je najbolje da nam obezbede fotokataliticke preciscivace vazduha u zatvorenim prostorijama, jer oni ciste i dezinfikuju vazduh fotokatalizom ,odlicni su ,a znacili bi mnogo u ovoj borbi protiv kovid virusa...
  • Jelena

    05.07.2020 09:19
    Ne kaslju?
    Prisustvovala sam nekoliko puta NAMERNOM kasljanju po ljudima koji su stajali u redu u MAXI-ju. Juce je ispred mene zena kasljala u ruku u kojoj je drzala novcanik i pare i odmah iste dala blagajnici. O cemu Vi to? Hvala @Mikrobiolog sto se cuje barem malo glas razuma.
  • Kes

    05.07.2020 08:21
    Ovo je klasicno sponzorsko istrazivanje, nastimamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.