Deca mlađa od pet godina imaju veću količinu virusa korona u nosu od odraslih

Mala studija objavljena u časopisu "JAMA Pediatrics" pokazala je da deca mlađa od pet godina imaju između 10 i 100 puta više genetskog materijala koronavirusa u nosu u odnosu na stariju decu i odrasle.
Deca mlađa od pet godina imaju veću količinu virusa korona u nosu od odraslih
Foto: Pixabay
"Upravo smo primetili da se kod neke dece koju smo testirali na SARS CoV-2 i koja su bila pozitivna, činilo da najmlađa deca imaju veliku količinu nukleinske kiseline virusa, veliko virusno opterećenje u nosu, u poređenju sa starijom decom i odraslima ", rekla je za CNN vodeća autorka studije dr Tejlor Hild-Sardžent, specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti u "Lurie Children's Hospital" u Čikagu i dodala:
 
"Otkrili smo da u stvari postoji statistički značajna veća količina gena koje kodira SARS, a koja se obično odnosi na više virusa, u nosu deca mlađa od pet godina u poređenju sa starijom decom i odraslima".
 
Dr Hilld-Sardžent i njen tim analizirali su 145 uzoraka brisa prikupljenih od pacijenata sa blagim do umerenim oblikom COVID-19 u roku od nedelju dana od pojave simptoma; 46 njih je bilo od dece mlađe od pet godina, 51 od pet do 17 godina, a 48 od odraslih između 18 i 65 godina.
 
Uzorci su prikupljani od kraja marta do kraja aprila iz različitih bolnica, ambulanti, odeljenja hitne pomoći i mesta za testiranje u pedijatrijskom medicinskom centru u Čikagu.
 
Otkrili su da deca mlađe od pet godina imaju statistički značajnu veću količinu virusnih čestica u nosu što je povezano sa "10 do 100 puta većom količinom koronavirusa u gornjim disajnim putevima.", napisali su istraživači u svom radu. Dr Heald-Sargent kaže da je potrebno još istraživanja da bi se ispitala prenosivost SARS-CoV-2 kod dece.
 
"Za sada izgleda da ovaj prenos ne dolazi prvenstveno od dece", rekla je doktorka.
  • ja

    02.08.2020 14:15
    Tako je i u Čurugu :-)
  • Upravo

    02.08.2020 07:42
    Tako
    U vrticu se svi razbolimo od dece jer ih dovode slinave a posle nam umanjuju bolovanje kap da to nismo zaradili na poslu
  • K

    01.08.2020 20:23
    Samo pobuna
    Znaci odvajacete decu od roditelja uskoro je li tako?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.