Pandemija ugrožava svetsku borbu protiv dečijeg mortaliteta

Broj smrti koje su mogle da budu sprečene kod dece mlađe od pet godina u 2019. pao je u celom svetu na rekordno nizak nivo od nešto više od pet miliona u odnosu na 12,5 miliona takvih smrti u 1990., međutim pandemija koronavirusa se negativno odrazila na ta postignuća, objavili su UN i Svetska banka.
Pandemija ugrožava svetsku borbu protiv dečijeg mortaliteta
Foto: Pixabay

Prema izeštajima o nivoima i trendovima dečije smrtnosti Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije (SZO), UN odeljenja za ekonomska i društvena pitanja  i Svetske banke  pandemija ugrožava milione dečijih života, prenosi CNN.

"Ne smemo dozvoliti da kovid-19 preokrene upečatljiv napredak za našu decu i buduće generacije", rekao je  generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus u saopštenju. 

Nedavna istraživanja koja su sproveli Unicef i SZO otkrila su da je pandemija ugrozila zdravstvenu zaštitu majki i decu širom sveta uključujući zaštitu trudnica  i postporođajnu zaštitu kao i programe vakcinisanja zbog otežanog pristupa zdravstvenim ustanovama i straha od zaraze kovidom-19. 

"Globalna zajednica otišla je predaleko u eliminaciji uzroka koji izazivaju umiranje dece koje se može sprečiti da bi dozvolila da pandemija kovida-19 zaustavi taj put", rekla je direktorka Unicefa Henrieta For. 

"Kad se deci uskrati pristup zdravstvenim službama zbog preopterećenosti sistema i kad žene imaju strah da se porađaju u bolnici zbog zaraze - svi oni postaju žrtve koronavirusa", rekla je For. 

"Bez hitnog ulaganja u pokretanje ugroženog zdravstvenog sistema milioni dece mlađe od pet godina, posebno novorođenčad mogli bi umreti", dodala je. 

Od 77 zemalja obuhvaćenih istraživanjem Unicefa tokom leta u 68 odsto zabeleženi su problemi sa kontrolnim pregledima za decu i sa vakcinisanjem. 

Istraživanje 105 zemalja koje je sproveo SZO otkrilo je da su u 52 odsto zemalja zabeleženi zastoji u pružanju zdravstvene nege deci, a 51 odsto zemalja izvestilo je o ugroženim programima ishrane neuhranjene dece. 

Te usluge su presudne u sprečavanju smrti novorođene i starije dece, ističe SZO, podsećajući da pristup trudnica smanjuje za 16 odsto rizik gubitka trudnoće i za 24 odsto smanjuje rizik prevremenog porođaja. 

"Pandemija kovida-19 ozbiljno je ugrozila godine napretka ka iskorenjivanju smrti koje su se mogle sprečiti kod dece", kaže direktor za globalno zdravlje u Svetskoj banci  Muhamad Ali Pate u saopštenju. 

"Presudno je zaštititi službe koje spašavaju živote i koje su bile presudne u smanjivanju dečijeg mortaliteta". 

Prema analizi Univerziteta Džons Hopkins zbog poremećenog zdravstvenog sistema usled pandemije virusa korona u svetu bi moglo svaki dan umreti i do šest hiljada dece više. 

Iako je postignut napredak u borbi protiv dečijeg mortaliteta Unicef predviđa da će uz zadržavanje sadašnjih trendova između 2019. i 2030. umreti deset miliona dece uzrasta od pet do 14 godina i 52 miliona dece mlađe od pet godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.