Stručnjaci: San presudan za zdravlje mozga

Naučnici su ponudili bolji uvid u ključnu ulogu sna za zdravlje mozga, utvrdivši da u uzrastu od 2,4 godine dolazi do nagle tranzicije primarne uloge sna koji, umesto u izgradnji mozga, igra ključnu ulogu u njegovom održavanju i popravku oštećenja.
Stručnjaci: San presudan za zdravlje mozga
Foto: Pixabay
Naučnici su objavili da su sproveli statističke analize podataka iz više od 60 studija o spavanju i proučavali su trajanje sna, trajanje REM faze sna, veličinu mozga i tela i izradili su matematički model koji pokazuje kako se san menja tokom razvoja.
 
Postoje dve vrste sna od kojih je svaka povezana s određenim moždanim talasima i aktivnostima neurona.
 
REM faza, u kojoj dolazi do brzih pokreta očiju uz zatvorenih kapaka označava duboki san sa snovima. Faza sna u kojoj nema brzih pokreta očiju mahom je bez snova.
 
Tokom REM faze sna mozak stvara nove neuronske veze izgradnjom i jačanjem sinapsi - spojnica između nervnih ćelija ili neurona, što im omogućava da komuniciraju, učvršćuju znanja i konsoliduju sećanja.
 
Tokom ne-REM faze sna mozak popravlja manja dnevna neuronska oštećenja koja se događaju na genima i proteinima u ćelijama i uklanja nusproizvode koji se talože.
 
U uzrastu od oko 2,4 godine primarna funkcija sna menja se od izgradnje i razgradnje veza tokom REM faze sna prema popravcima oštećenja tokom obe faze sna.
 
"Bilo je iznenađujuće što je ta transformacija bila tako nagla, poput prekidača", kaže Van Sevidž, profesor s UCLA i autor istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Science Advances".
 
REM faza sna smanjuje se s godinama.
 
Novorođenčad koja spavaju oko 16 sati dnevno provode u toj fazi 50 odsto vremena, ali nagli pad događa se u uzrastu od 2,4 godine i pada na oko 25 odsto do desete godine i na 10 do 15 odsto oko 50. godine.
 
"San je neophodan za sve životinjske vrste i gotovo sveprisutan, kao i ishrana i disanje. Rekao bih da je to osnova ljudskog zdravlja", kaže Van Sevidž.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).