Kako prati i održavati pamučne maske?

Osim fizičke distance, stručnjaci kažu da su zaštitne maske jedno od najmoćnijih oružja u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom.
Kako prati i održavati pamučne maske?
Foto: Pixabay

Stručnjaci napominju i da je maske od pamuka važno redovno prati i održavati.

Odlična metoda jeste pranje maski u mašini za veš. Deterdžent za veš je dovoljan da očisti masku kako bi ponovo bila spremna za upotrebu, ali treba paziti na temperaturu. Preporučuje se pranje na 60 stepeni celzijusa.

Masku takođe možete oprati natapanjem u mešavinu jedne kašičice izbeljivača u litru vruće vode. Temperatura nije važna, jer će izbeljivač dezinfikovati masku. Međutim, moraćete biti oprezni jer upotreba veće količine izbeljivača ili druge hemikalije na platnu može oštetiti masku.

Potrebno je da je dobro isperete vodom, a nakon toga da je potopite u čistu vodu još pet minuta.

  • Mastodont

    17.11.2020 10:59
    @@

    Nigde nisam napisao da bakterije i virusi nisu patogeni, nauči da čitaš. Takođe, preporuke od početka govore da sapunica efikasno ubija virus korone. Ne pali se u javnosti, ili barem sačuvaj loženje za svoju kafanu.
  • @Mastodont

    15.11.2020 12:33
    A ti jos manje. Koje "patogene"? Virusi nisu patogeni mikroorganizmi? Zasto lupetas i glumis drvenog advokata. Pogotovo o stvarima o kojima nemas blage veze. Dovoljno je sto delis patogene mikroorganizme na bakterije i "patogene". I sto zbog vas tvrdoglavih koji umisle da su uvek u pravu bez obzira na preporuke, koje im cak nece ni vise vremena oduzeti, raste broj obolelih iz dana u dan. Ali sapunjajte se samo i dalje i to je bolje nego sto je bilo pre korone.
  • Mastodont

    15.11.2020 10:48
    @@

    Sterilizatori i autoklavi postoje zbog bakterija i raznih patogena, ovde govorimo o virusu za kojeg se zna da mu se omotač razlaže sapunicom. Ne pravi se pametan kad nisi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.