Brazilski istraživači: Kineska Sinovak vakcina efikasna u 78 odsto slučajeva

Vakcina protiv korona virusa koju razvija kineska kompanija Sinovak efikasna je u 78 odsto slučajeva, pokazali su rezultati ispitivanja objavljeni od brazilskih zvaničnika koji traže hitno odobrenje te vakcine.
Brazilski istraživači: Kineska Sinovak vakcina efikasna u 78 odsto slučajeva
Foto: Pexels
U ispitivanju je učestvovalo više od 12.000 zdravstvenih radnika, koji su registrovali 218 infekcija korona virusom, od kojih oko 160 među osobama koje su umesto vakcine primile placebo.
 
Turski zvaničnici su prošlog meseca saopštili da je manje ispitivanje vakcine kompanije Sinovak u toj zemlji pokazalo da je efikasna više od 90 odsto.
 
Vlasti savezne države Sao Paolo, koja je naručila Sinovakovu vakcinu, saopštila je da od federalnih vlasti Brazila traži hitno odobrenje za njenu upotrebu.
 
Vlasti Sao Paola, države sa 46 miliona stanovnika, planiraju da počnu vakcinaciju 25. januara.
 
S druge strane, državna zdravstvena agencija navodi da još nije dobila potpune rezultate ispitivanja vakcine.
 
Naučnici nisu zabeležili ozbiljne neželjene posledice tokom ispitivanja.
 
Druga kineska kompanija Sinofarm objavila je prošle nedelje da je njena vakcina protiv korona virusa efikasna u oko 79 odsto slučajeva.
 
U Brazilu je od korona virusa umrlo gotovo 200.000 ljudi. Više mrtvih imaju jedino SAD, oko 360.000.
  • /

    08.01.2021 16:25
    /
    znaci, pfizerova je efikasnija
  • edvard

    08.01.2021 10:56
    vakcina
    trebali su brojati samo zarazene koji su trebali u bolnicu, i porediti brojeve vakcinisanih i ne-vakcinisanih. biti inficiran ne znaci mnogo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.