Nemački naučnici: Postoji rešenje u slučaju tromboze posle vakcinisanja AstraZenekom

Nemački naučnici utvrdili su zašto se u nekim retkim slučajevima nakon vakcinisanja AstraZenekom javlja tromboza, piše DW i navodi da naučnici tvrde za to postoji i rešenje - aktivni sastojak s trenutnim dejstvom, koji pomaže protiv tromboze.
Nemački naučnici: Postoji rešenje u slučaju tromboze posle vakcinisanja AstraZenekom
Foto: 021.rs
Šest slučajeva tromboze u Nemačkoj nakon vakcinacije ovom vakcinom proučeni su u Univerzitetskoj bolnici Grajfsvald, a nemački mediji ocenjuju da se došlo do otkrića da vakcina, u veoma retkim slučajevima, "aktivira" trombocite u krvi na sličan način kao kada oni stvaraju zaštitni sloj preko otvorene rane.
 
Takvu reakciju nije teško sprečiti, tako da se savetuje da se rizičnim grupama uz vakcinu daje i odgovarajući preparat, aktivni sastojak s trenutnim dejstvom "koji pomaže protiv tromboze". Njega je, međutim, moguće davati samo nakon pojave tromboze, a ne istovremeno sa primenom vakcine.
 
Odmah po objavljivanju preporuke Evropske agencije za lekove, 15 zemalja Evropske unije koje su privremeno obustavile vakcinaciju preparatom AstraZeneka, najavilo je da će nastaviti vakcinaciju tom vakcinom.
 
Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da se vakcinacija nastavlja već od petka, a isto je odlučila i Italija. Španija namerava da nastavi korišćenje AstraZeneke od početka sledeće nedelje, a za sada je jedino Švedska objavila da će "dobro proučiti" nalaz Evropske agencije i da će odluku doneti za koji dan.
  • Zvekete

    19.03.2021 21:27
    Priznanje
    Ček, ček, ček, jel ovo priznanje da je vakcina ipak loša???
  • Deks

    19.03.2021 19:00
    Pored Švedske za sada ovu vakcinu neće upotrebljavati ni u Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Islandu. U Francuskoj će primena biti nastavljena ali samo za starije od 55 godina.
  • Nauka

    19.03.2021 14:45
    Nadam se da ce svi vlastodrsci ovog sveta konacno nauciti da u nauku vredi ulagati vise nego u oruzje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.