Proleće donosi alergije - kako se zaštititi?

Toplije vreme i boravak u prirodi donosi nam kijanje, kašljanje, crvenilo očiju, promuklost - simptome koji se javljaju kada polenovo zrno uđe u respiratorne organe usled čega nastaje hemijska reakcija sa našim telesnim tečnostima.
Proleće donosi alergije - kako se zaštititi?
Foto: Pixabay
U ovom periodu od alergena je najviše zastupljen polen drveća.
 
"Polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najpre polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alregeni potencijal. Zatim, tu su platan, vrbe, jasen, javor, orah, kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa", objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine, prenosi B92.
 
Mitrović kaže da ljudi treba da prate izveštaje o vrednostima alergena kako bi uskladili svoje aktivnosti, ali opšta preporuka za alergične osobe je da ne provetravaju prostoriju ujutru, već u poslepodnevnim časovima, zatim da izbegavaju direktan kontakt sa alergenim a u prirodi, kao i da se pridržavaju propisane terapije a ne da se leče sami.
 
"U ovom periodu se najčešće žale oni koji nisu na vreme krenuli sa terapijama. Toaleta nosa je najbitnija, dakle tri do četiri puta dnevno treba ispirati sluzokožu nosa, pri čemu se koristi fiziločki rastvor ili rastvori morske soli. Oni koji imaju prepisani terapiju treba da je uzmu neposredno pred izlazak u prirodu, a zbog insekata preporučljivo je čak i da sa sobom ponesu antihistaminik", kaže Ana Nikolić iz Udruženja pacijenata "Alergija i ja".
 
Doktori savetuju da se izbegava boravak u prirodi, posebno vetrovidim danima, ujutru i uveče, kada je koncentracija polena u vazduha najviša. 
 
Posle svakog boravka na otvorenom, neophodno je istuširati se i presvući kako bi se uklonio polen sa tela. Takođe, veš ne treba sušiti napolju, a oni koji imaju baštu ili dvorište treba da izbegavaju košenje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.