Istraživanje pokazalo koliko treba da vežbate da biste imali jača antitela

Rezultati istraživanja Univerziteta Glazgov Kaledonian pokazuju da 30 minuta fizičke vežbe ili aktivnosti, pet dana nedeljno smanjuje rizik od obolevanja ili smrti od zaraznih bolesti za 37 odsto.
Istraživanje pokazalo koliko treba da vežbate da biste imali jača antitela
Foto: Pixabay
Fizička aktivnost jača imuni sistem i smanjuje rizik od bolesti i smrtnih ishoda od zaraznih bolesti te znatno pojačava efikasnost vakcine.
 
Oni koji vežbaju redovno imaju veće šanse za razvijanje antitela - šansa da takve osobe imaju više antitela od nekoga ko je fizički manje aktivan iznose čak 50 odsto, tvrde britanski naučnici.
 
Poznato je da je fizička aktivnost jedan od najefikasnijih načina prevencije hroničnih bolesti, uz zdravu ishranu i odvikavanje od pušenja.
 
Već je studija iz 2008. godine pokazala da fizička neaktivnost svake godine izazove više od pet miliona preuranjenih smrtnih ishoda godišnje, piše "Indipendent".
 
Sada je istraživanje škotskih naučnika uključilo sve dostupne dokaze koji su doveli u vezu efekat fizičke aktivnosti i rizik od obolevanja i smrtnog ishoda od zaraznih bolesti poput upale pluća (čestog uzroka smrti od kovida19), na funkcionisanje imunološkog sistema i na ishod vakcinacije.
 
Na osnovu šest odvojenih istraživanja u kojima je učestvovalo više od pola miliona učesnika, pokazalo se da trideset minuta fizičke aktivnosti pet dana nedeljno ozbiljno smanjuje rizik od oboljevanja i smrtnog ishoda.
 
Kroz 35 nezavisnih nasumičnih kontrolnih ispitivanja pokazalo se da je redovna fizička aktivnost dovela do većih nivoa imunoglobulina (antitela). Imunoglobulini su proteinski molekuli koje stvaraju imuni sistem kao reakciju na ulazak neke strane supstance u organizam (antigena).
 
Postoji pet "razreda" imunoglobulina: IgA, IgM, IgG, IgE i IgD.
 
Ova saznanja, ističu naučnici, poslužiće vladama i zdravstvenim radnicima da na jednostavan i efikasan način podstaknu kampanje vakcinacije.
 
Fizička aktivnost smanjuje stres i hronične upale, što, opet, utiče na manju verovatnoću razvoja infekcija sa fatalnim ishodom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.