Nemačka studija pokazala: Kombinacija različitih vakcina povećava imunitet

Kombinacija različitih vrsta vakcina protiv korona virusa značajno povećava efikasnost kada je reč o stvaranju imuniteta, saopštio je Univerzitet Sarske u Nemačkoj.
Nemačka studija pokazala: Kombinacija različitih vakcina povećava imunitet
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Nakon studije sprovedene na 250 osoba koje su kao prvu vakcinu primile vakcinu Astrazeneke, a kao drugu Fajzer, zabeležena je osetno veća efikasnost u stvaranju imuniteta nego kod osoba koje su primile obe doze vakcine Astrazeneke, navodi se u saopštenju Univerziteta Sarske u Sarbrikenu.
 
Različite vakcine donose veći broj antitela, a ovakva kombinacija, kako se navodi, postiže veću efikasnost i od dvostruke kombinacije vakcina Fajzer.
 
Kod vakcinacije različitim vakcinama dolazi do stvaranja mnogo većeg broja antitela i tzv. T ćelija.
 
Autori studije, koji su, prema sopstvenim navodima, bili iznenađeni nepobitnim rezultatom, preporučuju vakcinaciju različitim vrstama vakcina.
 
Fajzer spada u noviju generaciju takozvanih MRNA vakcina, dok Astrazeneka pripada tradicionalnoj grupi takozvanih vektorskih vakcina.
 
Kako ističu naučnici sa Univerziteta u Sarskoj, aktuelna studija bi trebalo da bude dodatno proširena, kako bi se došlo do novih saznanja što se tiče efikasnosti i po polu ili starosti
  • Boki

    08.06.2021 11:52
    Koliko
    Šta to znači značajno, kad vakcina obezbjeđuje zaštitu do 95 %. Koliko onda ta mešavina štiti. Jel možda i komšiju zaštiti kad je značajno.
  • Aleksej

    08.06.2021 08:36
    This is corona now!
    Hehehe, da da da, sto vise to bolje XD

    Kao kad mesas pivo i rakiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).