Mentalno zdravlje nakon porođaja tabu tema: Posleporođajna depresija ne znači da ste loš roditelj

Kao novi roditelji, možete da očekujete period razdražljivosti - ali ako osećate jaku anksioznost, nesigurnost, krivicu i prezir prema okolini, pa i bebi, moguće je da imate posleporođajnu depresiju.
Mentalno zdravlje nakon porođaja tabu tema: Posleporođajna depresija ne znači da ste loš roditelj
Foto: Pixabay
Posleporođajna depresija (postpartalna depresija) nije neuobičajena kod majki, ali ni kod očeva. Nikako nije znak slabosti, lošeg roditeljstva ili ličnih mana, već mentalni poremećaj kojem se mora pristupiti s pažnjom i razumevanjem.
 
Svoju bebu volite najviše na svetu, ali postpartalna depresija možda da vas psihički i fizički ometa da budete najbolja verzija sebe u trenutku koji je veoma bitan za rani razvoj deteta, ali i za vaše mentalno zdravlje. 
 
Zato je jako bitno da na vreme prepoznate simptome koji ukazuju na moguću postpartalnu depresiju i da se javite stručnoj osobi - jer nije sramota preduzeti sve mere kako bi vaše i zdravlje vaše bebe bilo na mestu.
 
Bitno je da razumete da u ovome niste sami. Reč je o vrlo čestom stanju koje se javlja odmah nakon porođaja, a u zavisnosti od oblika, može da se zadrži mesecima. To je sasvim dovoljno vremena da se nanese velika šteta vašoj ulozi roditelja, pravilnom razvoju bebe, pa i vašem odnosu sa partnerom i/ili okolinom.
 
Tuga, beznađe, nemoć, prezir, bes, krivica i razdražljivost neki su od najčešćih simptoma posleporođajne depresije. 
 
Moguće je da u prvih nekoliko dana od rođenja deteta osećate česte promene raspoloženja, nervozu, zbunjenost i sve to pojačano zbog neispavanosti, ali da svi simptomi nestanu vrlo ubrzo i osećate se ponovo dobro. To je vrlo blaga depresija ili "baby blues" i pomalo poremeti vaš novi ritam, ali fenomen je koji oseti oko 80 odsto majki.
 
Međutim, ako vas ovi simptomi ne napuštaju ni nakon mesec ili dva, a prate ih i teži simptomi poput želje da sebi ili bebi nanesete bol i druge mračne misli, vreme je da potražite pomoć psihijatra, psihologa ili psihoterapeuta.
 
Još neki simptomi postpartalne depresije
 
Obratite pažnju ukoliko primetite da se povlačite u sebe, da gubite interesovanja za svakodnevne aktivnosti i za one aktivnosti u kojima inače uživate; imate glavobolje i probleme sa stomakom, neredovno jedete; osećate da vam je teško da razvijete prisnost s vašom bebom; razmišljate o smrti i/ili samoubistvu duže od dve nedelje.
 
Bitno je naglasiti da ovo stanje može da postane stvarnost i za majku i za oca bebe, čemu su vrlo podložni mladi roditelji koji tek treba da ojačaju svoj odnos i obezbede da bude dovoljno solidan da ne remeti život deteta. 
 
 
Kako se postpartalna depresija leči?
 
Kao što smo pomenuli, najbitnije je prepoznati problem na vreme i dovoljno verovati sebi da prepustimo stvar stručnoj osobi. Psihijatar ili drugi stručnjak prepoznaće na koji način će prići temi i da li treba da uzimate terapiju u vidu prepisanih lekova - nikako nemojte uzimati lekove “na svoju ruku”, vođeni savetima sa interneta. Takve okolnosti mogu da imaju nesagledive posledice na vaše zdravlje, a samim tim i na zdravlje bebe.
 
Stvari nisu idealne, teški periodi dođu i odu, ali ne treba da trpite štetu u vremenu kad rešenja postoje. Jedna od adresa na kojoj možete da potražite stručnu pomoć je novosadska Poliklinika Cardios.
 
Kroz psihoterapijski rad sa stručnjacima Poliklinike Cardios napravićete prvi i najbitniji korak ka ozdravljenju i srećnom životu sa novom bebom, ali i u svojim odnosima sa bližnjima i sa sobom. Dobićete najbolju stručnu pomoć po optimalnim uslovima i usmerenje na koji način da savladate tegobe kroz koje prolazi veliki broj roditelja.
 
Obezbedite sebi kvalitetan život kakav zaslužujete. 
 
Posetite Polikliniku Cardios u Futoškoj 73 od ponedeljka do petka 08-20h, kao i subotom 08-14h. Za dodatne informacije posetite zvaničan sajt Poklinike Cardios OVDE ili pozovite 021/27-000-31 ili 065/27-000-31.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.