Naučnici: Za dobro zdravlje dovoljno i 7.000 koraka

Nema čarobnog broja kad je vežbanje u pitanju, ali to ne znači da brojevi nisu važni.
Naučnici: Za dobro zdravlje dovoljno i 7.000 koraka
Foto: Pixabay
Nije ih teško zapamtiti, a pošto su vežbe lako merljive, oni mogu da imaju važnu ulogu u javnom zdravlju kao pokazatelj koliko nam je vežbanja potrebno.
 
Kad je u pitanju hodanje mnogima će odmah pasti na pamet broj 10.000, dugo idealizovan kao svakodnevno potreban broj koraka za unapređenje zdravlja, piše Science Alert.
 
Dokaza o pozitivnom efektu hodanja na zdravlje ima mnogo, a studije o dužini i intenzitetu često se sprovode.
 
U poslednjoj takvoj studiji, objavljenoj u američkom medicinskom časopisu "Jama", naučnici predvođeni Amandom Paluč sa Univerziteta Masačusets pratili su godinama dve hiljade muškaraca iz četiri američka grada.
 
Grupa muškaraca prosečne starosti oko 45 godina, nosila je akcelerometre koji su svakodnevno beležili broj i intenzitet njihovih koraka.
 
Eksperiment je počeo 2005. i trajao je do 2018. godine, do kada je 72 odsto članova izvorne grupe umrlo.
 
Rezultati su pokazali da postoji manji rizik od prerane smrti osoba koje su dnevno napravile 7.000 koraka u poređenju s onima koji su koračali manje.
 
Intenzitet hodanja nije imao efekat na mortalitet.
 
Naučnici smatraju da će povećanje broja koraka u najmanje aktivnoj populaciji znatno doprineti njihovom zdravlju, ali nakon određenog praga dodatni koraci više nemaju efekta.
 
"Više od 10.000 koraka dnevno nismo povezali sa dodatnim smanjenjem rizika od preuranjene smrti", napisali su.
 
Premda rezultati uveliko potvrđuju ono što smo već znali o dobrobiti hodanja iz prethodnih studija, novi prag od 7.000 koraka bez sumnje je lakše ostvariv nego 10.000 i mogao bi motivisati na hodanje i one koji mu nisu skloni.
 
"Broj koraka u danu jednostavan je i lako merljiv cilj i odličan je način promocije zdravlja", rekla je Paluč i dodala: "Sedam hiljadaa koraka dnevno moglo bi da bude realan cilj i za najmanje aktivne pojedince".
  • X

    09.09.2021 09:06
    x
    Ništa ne razumem, Liman spavaonica, sa Adica šetam do brodogradilišta nasipom u jutarnjim casovima, sretnem jednu ili dve osobe, kad se vratim kući to 7500 kraka, za sat i dvadeset minuta, imam punih 68 godina.Sve je u nama i do nas !!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).