Britanija pokreće testiranje koje bi moglo da pomogne u ranom otkrivanju karcinoma

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) počinje najveće testiranje krvi u svetu, čiji će rezultati biti korišćeni za otkrivanje više od 50 tipova karcinoma pre pojave simptoma.
Britanija pokreće testiranje koje bi moglo da pomogne u ranom otkrivanju karcinoma
Foto: Pixabay
Test Galeri, koji je razvila kalifornijska kompanija Grail Inc, biće isproban na 140.000 dobrovoljaca u Engleskoj da bi se ustanovilo u kojoj meri je test uspešan.
 
Testiranje će biti sprovedeno na osobama starosti od 50 do 79 godina koje nemaju nikakvih simptoma, pa će im se u naredne tri godine redovno jednom godišnje raditi analize krvi.
 
Testom Galeri proučavaće se DNK u krvi da bi se utvrdilo da li deo potiče iz kanceroznih ćelija. DNK kanceroznih ćelija razlikuje se od DNK ćelija koje su zdrave.
 
NHS se nada da će ovaj test biti naročito koristan u prepoznavanju onih vrsta karcinoma koje je trenutno vrlo teško rano dijagnostikovati, a poznato je da ranije postavljanje dijagnoze karcinoma rezultira znatnim povećanjem stope preživljavanja.
 
Rano otkrivanje, posebno ako se radi o teško izlečivim vrstama karcinoma, poput karcinoma jajnika i pankreasa, može da sačuva mnoge živote.
 
"Moramo pažljivo da proučimo rezultate testa Galeri da bismo saznali da li može na taj način da dođe do znatnog smanjenja broja karcinoma koji se dijagnostikuju u kasnoj fazi", rekao je Peter Sasieni, profesor na King’s koledžu u Londonu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.