Koja je razlika između buster i treće doze vakcine?

Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, kaže da je Nacionalni stručni komitet formiran pre mnogo godina, a sada je, s ovom pandemijom, dobio puni značaj.
Koja je razlika između buster i treće doze vakcine?
Foto: 021.rs
"To je jedno nezavisno telo sastavljeno od eksperata iz raznih oblasti. Pratimo literaturu i na osnovu najboljih dokaza iz literature dajemo preporuku Vladi za razne aspekte imunizacije, u ovom slučaju za kovid", ističe dr Marković Denić.
 
Ona za RTS navodi da su u ponedeljak SZO i EMA rekle da je buster doza ona koja se daje šest do osam meseci od druge doze, a treća je dodatna doza, u okviru primarne vakcinacije. To je doza za osobe koje imaju oslabljeni imunitet i oni bi trebalo da je prime u okviru primarne vakcinacije, najmanje 28 dana posle druge doze.
 
"Mi smo takvu preporuku i dali i ona će se verovatno usvojiti", ističe dr Marković Denić.
 
Napominje da se starija generacija dobrim delom vakcinisala i da sada treba podstaći mlađe generacije.
 
"Približiti im stavove stručnjaka, to može da ih ohrabri da prime vakcinu", kaže doktorka.
 
Kolektivni imunitet je, ukazuje, pitanje koje postoji već više od jednog veka.
 
"Nemamo baš tačne podatke za kovid, ali verovatno je 70 ili 80 odsto vakcinacije potrebno da bismo to dostigli", dodaje.
 
Prema njenim rečima, Nacionalni stručni komitet je preporučio da buster doza bude ista kao prethodne dve.
 
"Ostavljeno je da, ako neko želi, može da primi i neku drugu vakcinu", zaključila je dr Ljiljana Marković Denić.
  • Ruza

    17.10.2021 18:51
    Posle dve kineske vakcine, trecu sam dobila fajzer, posto su u tom momentu tako preporucivali. Ne znam zasto stalni menjaju preporuke. Izgleda da ipak pojma nemaju.
  • gradjaninX

    17.10.2021 16:01
    "
    Dragan
    17.10.2021 • 12:03
    Vakcina
    Ne znam zasto se vise ne uvedu kovid propusnice ? "

    Zato sto samo stete, a uopste ne koriste. Ko hoce da se vakcinise, taj se vakcinisao, ko nece, propusnica ga nece naterati. Pored toga, velika vecina je nece ni imati, a pola te vecine nije ni pozvana na vakcinaciju jer su jos uvek deca, i oni sire virus ko ludi, jer deca su deca...

    I na kraju, jel ti treba propusnica da si vakcinisan na Variolu Veru koja je daleko smrtonosnija i opasnija od korone? Ne treba ti naravno, jer niko ne zaradjuje na tim vakcinama milion % i ne pere pare iz budzeta, kao sto radi ceo svet sa covid-19 situacijom.

    Ako ti treba nesto novo da imas cime da se hvalis, kupi kacket.
  • Pos

    17.10.2021 15:16
    Vrlo lako
    Dokle god je antikovid vakcinacija motivisana isključivo ličnim strahom, a u javnosti se lažno predstavlja kao humanizam i patriotizam dotle će i biti problema.
    Sav neuspeh i sve žrtve svaljeni su na tzv. antimaskere i antivaksere i njihove sledbenike. Neko bi pomislio da je u pitanju neka opasna organizacija, a u stvari to je većinski nepovezana masa nepoverljivih i razočaranih ili neobaveštenih i neukih ljudi. Istinski antivakseri su marginalizovana šačica ambicioznih egzibicionista željnih pažnje, koji se bore protiv sebi sličnih egzibicionista koji su uspeli da se domognu vlasti i svih ključnih medijskih prostora.
    Rešenje je veoma lako - uvesti obaveznu imunizaciju sa nalogom lekara, bez potpisivanja dobrovoljnog pristanka (mozda ostaviti mogucnost izbora proizvodjača). Odgovornost pojedinca je jasna - kršenje zakona, ali najveći problem je u tzv. struci i vlasti jer tada oni moraju da prihvate odgovornost, a to je nemoguća misija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.