Srbi vole suplemente, Nemci domaće lekove, Rusi sprejeve

Kad osete da su blizu prehlade Srbi češće od drugih Evropljana posežu za suplementima, dok Nemci veruju domaćim lekovima u rasponu od čaja do termofora, rezultati su studije kompanije Štada.
Srbi vole suplemente, Nemci domaće lekove, Rusi sprejeve
Foto: Pixabay
Strah od bolesti u stalnom je porastu među Evropljanima, utvrdila je ta kompanija na osnovu studije sprovedene u 15 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija.
 
Štada je saopštila da 45 odsto Evropljana veruje da će brižni pogledi i stigma da je onaj koji kine ili se zakašlje inficiran korona virusom opstati i posle pandemije.
 
Tek svaki peti ispitanik veruje da će se opšti strah od infekcije povući nakon kovida, a najviše sumnje je među Italijanima.
 
Gotovo četiri od 10 Evropljana se opredeljuje za oprobane domaće lekove kao što su čaj, pileća čorba, termofor i topao krevet čim oseti da je prehlada blizu, a tu prednjače Nemci i Austrijanci.
 
Svaki treći Evropljana uz to koristi i dodatke ishrani kao što su vitamini, minerali i probiotici za jačanje imunog sistema u borbi protiv infekcije.
 
Tri petine građana Srbije reklo je da se u velikoj meri oslanja na suplemente, a slede Poljaci i Česi gde svaki drugi to čini. Najoprezniji prema suplementima su Francuzi i Belgijanci, gde tek svaki peti za njima poseže.
 
Četvrtina Evropljana sprejeve za nos koristi kao odbranu, a dominiraju Rusi gde to koristi svaki drugi ispitanik.
 
Za ublažavanje nekoliko mogućih simptoma odjednom, 16 odsto Evropljana poseže za kombinovanim proizvodima. Rekorderi su Rusi gde svaki treći to čini, dok je kod Holanđana to tek svaki dvadeseti.
 
Tokom istraživanja Institut za istraživanje tržišta Kantar ispitao je oko 2.000 ljudi starosti između 18 i 99 godina iz Austrije, Belgije, Češke, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Ukrajine i Velike Britanije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.