SZO: Omikron se širi brže od delta soja, vakcine bi mogle biti manje efikasne

Novootkrivena varijanta omikron verovatno se širi brže od delta soja, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u tehničkom izveštaju, dodajući da vakcine mogu biti manje efikasne.
SZO: Omikron se širi brže od delta soja, vakcine bi mogle biti manje efikasne
Foto: 021.rs

"Omikron se širi brže u Južnoj Africi gde je cirkulacija delte bila niža, ali se takođe čini da se širi brže od delta varijante i u drugim zemljama gde je incidencija delte visoka, kao što je to slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu", saopštila je SZO, pozivajući se na preliminarne dokaze.

Dodali su i da zbog promene u spajk proteinu, postoje sugestije da bi vakcine mogle biti manje efikasne.
Istraživanje koje je u petak objavila Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva pokazalo je da je kompletna vakcinacija (dve doze) manje efikasna protiv simptomatske bolesti sa omikronom nego sa originalnim sojem kovida 19 ili delta varijantom.
 
Međutim, otkriveno je da je "umerena do visoka efikasnost vakcine protiv blage infekcije od 70 do 75 odsto primećena u ranom periodu nakon buster doze".
 
SZO je pak, saopštila da još postoje veoma ograničeni podaci o efkasnosti vakcina protiv omikrona i o tome koliko je uopšte ozbiljna nova varijanta.
 
Dok su južnoafrički istraživači rekli da postoje neke indicije da je omikron manje opasniji od delte i da je većina slučajeva u EU blaga "i dalje je nejasno u kojoj meri omikron može biti manje virulentan", navodi se u tehničkoj belešci.
 
Istraživači iz Velike Britanije upozorili su u subotu da bi trebalo preduzeti dalje mere za sprečavanje prenošenja, navodeći da bi omikron mogao brzo da postane dominantna vrsta kovida 19 u zemlji i izazvati desetine hiljada dodatnih smrtnih slučajeva do proleća.
 
Omikron je prvi put identifikovan kao zabrinjavajuća varijanta krajem novembra, a od tada je identifikovan u 63 zemlje.
  • Nikola

    14.12.2021 20:21
    Kao što kažu kolege iz Južne Afrike ima ohrabrujuće vesti da je omicron kao prehlada i da prolazi za do 5dana. Kao iskusni lekar mogu reći da su te informacije tačnije od informacija SZO.

    Da je omicron soj opasniji imao bi jaču virulenciju.

    Mutacije kod coronavirusa su sporije, a koliko vidimo na svaka 3meseca imamo neki novi soj, što se tiče vakcinacije kao lekar nemam prava da nikog ubeđujem da se vakciniše ili da se ne vakciniše i to mi ne daje pravo da ikog delim na ovakve i onakve ljude.

    Zakono o pravima pacijenata ljudima je zakon obezbedio da traže drugo mišljenje o vakcinaci kod drugog lekara pa tako i o lečenju od nezaraznih bolesti.

    Ja kao lekar ne mogu nikom reći vakciniši se garantujem Vam da se neće ništa desiti sada ni za 5godina, niti da Vas smem plašiti ako se ne vakcinišete dobićete težu kliničku sliku i umećete.

    A kada ćemo imati dosta stabilnu situaciju imaćemo kada budemo imali samo medicinski deo kriznog štaba i to promenjen, i bez političkog dela kriznog štaba, i kada ne budemo imali mešanje veterinarske medicine u humanu medicinu. Do tada 1000-3000 slučajeva.

  • Драгољуб Михаиловић

    13.12.2021 08:16
    СМРТ ВАТИКАНСКО САТАНИСТИЧКОМ КОВИДО ФАШИЗМУ-СЛОБОДА НАРОДУ СРБИЈЕ И БАЛКАНА!!! СТОП ГЕНОЦИДУ!!!

  • xD

    12.12.2021 23:23
    kako...
    ..."verovatno"... "bi moglo"...sve činjenica do činjenice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.