Ako nosite naočare - rizik od infekcije koronom manji za 15 odsto

Naučnici su otkrili da je za 15 odsto manji rizik od infekcije virusom korona za one koji uvek nose naočare za opštu upotrebu u poređenju s onima koji ih nikada nisu nosili.
Ako nosite naočare - rizik od infekcije koronom manji za 15 odsto
Foto: Pixabay
Ljudi koji redovno nose naočare imaju umereno manji rizik od zaraze, dok kontaktna sočiva nemaju dodatnu zaštitu, pokazuje velika studija koja ističe izloženost oka kada je reč o ovoj infekciji.
Više od 19.000 ispitanika u studiji obavljenoj u Engleskoj i Velsu odgovorilo je na upitnik o korišćenju naočara i kontaktnih sočiva. Od juna 2020. godine, ispitanici su sedmično izveštavali o svom statusu u vezi s kovidom19, a više od 11.000 njih je mesečno dalo uzorke krvi kako bi se utvrdilo jesu li zaraženi virusom korona ili ne.
Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika, naučnici su otkrili za 15 odsto manji rizik od infekcije za one koji su izjavili da uvek nose naočare u poređenju s onima koji ih ne nose.
 
Efekat zaštite smanjen je kod onih koji su rekli da njihove naočare ometaju nošenje maski, a zaštita od virusa uopšte nije uočena kod osoba koje nose kontaktna sočiva.
 
Zaštitne naočare treba uzeti u obzir kao deo šire strategije za sprečavanje prenošenja infekcije, navode naučnici.
  • Rale

    10.04.2022 11:23
    Rizik
    15% manji rizik od korone, i 85% veći rizik da gotovo ništa ne vidiš prilikom nošenja maske

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.