Oko 80 odsto melanoma kod mladih posledica upotrebe solarijuma

Dermatolozi su ponovo ukazali na štetnost predugog sunčanja i upotrebe solarijuma i naveli da sve više mladih ima maligni tumor kože (melanom).
Oko 80 odsto melanoma kod mladih posledica upotrebe solarijuma
Foto: Pixabay
"Oko 80 odsto dijagnostikovanih melanoma kod mladih posledica je upotrebe solarijuma", rekla je potpredsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije Danica Tiodorović.
 
Ona je kazala da je više od 700 dece od osam do 19 godina do sada u okviru vaterpolo i odbojkaških kampova obučeno o značaju pravilnog ponašanja na suncu i o štetnosti solarijuma.
 
"Sve više mladih ima melanom. Taj porast je sprečen kod odraslih ljudi, ali kod mladih nije. Mlađe osobe se intenzivno i dugo izlažu UV-zracima, često i u solarijumima, pa su tako pod rizikom da obole od melanoma i drugih vrsta raka kože", rekao je predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević.
 
On je upozorio da više od osam odsto ljudi uzrasta od 47 godina ima aktinične keratoze - promene na koži, koje su znak da je čitava zona kože oštećena.
Na pitanje da li će solarijumi biti zabranjeni u Srbiji, Škiljević je rekao da je 2018. godine donet pravilnik o upotrebi solarijuma kojim je zabranjeno da deca mlađa od 18 godina upotrebljavaju solarijum, a da ga odrasli koriste na sopstvenu odgovornost.
 
"Pokušaćemo da urgiramo da se solarijumi više ne koriste", rekao je Škiljević i izneo podatak da je kod dece koja dva puta "izgore" na suncu rizik da dobiju melanom 70 odsto.
 
Predastavnica Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju, Lidija Kandolf Sekulović, navela je da je 2019. godine u Srbiji bilo 260 novootkirvenih melanoma, a 2020. godini taj broj se smanjio na 150.
 
Dodala je da je u Srbiji 2019. godine procenat niskorizičnih melanoma bio 35 odsto, a 2020. je pao na 26 odsto.
 
Ona je apelovala da se, u cilju sprečavanja razvoja metastatske bolesti, na pozitivnu listu lekova stavi i terapija koja se koristi 12 meseci kod osoba kojima su uklonili melanom u limfnim čvorovima i koja smanjuje rizik za pojavu udaljenih metastaza za 50 odsto.
 
Besplatni pregledi kože u Srbiji će, posle dvogodišnje pauze, biti organizovani 13. juna. Zakazivanje pregleda je 6. i 7. juna na telefon 0800/ 222 888.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).