SZO: Moguće širenje majmunskih boginja na letnjim festivalima u Evropi

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na moguće širenje majmunskih boginja na festivalima i drugim velikim okupljanjima planiranim ovog leta u Evropi.
SZO: Moguće širenje majmunskih boginja na letnjim festivalima u Evropi
Foto: Pixabay
"Potencijal za dalje širenje virusa u Evropi i drugde ovog leta je visok", rekao je Hans Henri Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.
Međutim, Kluge smatra da festivali i drugi događaji planirani u sledećih nekoliko meseci mogu biti prilika i za podizanje svesti i jačanje zaštite pojedinaca i zajednice među mladima koji su seksualno aktivni i globalno mobilni.
Kluge tvrdi kako dosadašnje istrage sugerišu da epidemija u Evropi traje od sredine aprila. Ovo je brojčano i geografski najveće širenje ovog virusa van zapadne i središnje Afrike, područja u kojem su majmunske boginje endemske. 
 
Kluge smatra da je brzom širenju majmunskih boginja u Evropi u poslednjih nekoliko meseci doprinelo ukidanje restrikcija u vezi sa kovidom19. Iako je velik broj dosadašnjih zaraza povezan sa seksualnom aktivnošću, Kluge naglašava da se virusom može zaraziti bilo ko.
 
Kako se virus nije širio na isti način kao i kovid, nije bilo potrebe za uvođenjem javnih zdravstvenih mera kao što je to bio slučaj, kazao je Kluge. 
 
"Ipak, posebno je važno naglasiti da još ne znamo da li ćemo moći u potpunosti da suzbijemo širenje virusa", dodao je.
  • V

    02.06.2022 14:50
    V
    Nebrinite...poslace nekog iz staba!
  • Okrugli ćošak

    02.06.2022 12:28
    SZO bi trebalo da prestane da obmanjuje javnost. Veća je verovatnoća zaraze od majmunski boginja na Davos i Kopaonik biznis forumu, nego na muzičkim festivalima. Ako ne verujete, pročitajte veliku analizu dr Kona : " Ja u središtu epidemija", u novom broju časopisa " Velika Srbija i srpski svet". Specijalni gost u novom broju , pukovnik Vulin.
  • Z

    02.06.2022 10:25
    Kad vidim u naslovu SZO, odmah me spopadne mučnina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).