Znate li šta je suvo utapanje?

Zabrinuti roditelji dovode svog osmogodišnjeg sina u urgentno. Ranije tog dana, dok se igrao u porodičnom bazenu, videli su ga kako uranja pod vodu na nekoliko sekundi.
Znate li šta je suvo utapanje?
Foto: Pixabay
Nakon kratke epizode kašlja, odmorio je pa se vratio u bazen da se igra.
Ali nakon što su na vestima čuli za slučaj suvog utapanja kod drugog deteta koje je umrlo nedelju dana nakon kratkog incidenta uranjanja u vodu, dečakovi roditelji ipak traže od lekara da provere da li je sve u redu s njihovim sinom. Zabrinuti su da bi se nešto slično moglo desiti s njihovim sinom u narednim danima.
Sličan scenario ponavlja se u hitnim službama i u pedijatrijskim ordinacijama svakog leta, piše USA Today. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, utapanje je vodeći uzrok smrti kod dece u uzrastu od jedne do četiri godine, a većina slučajeva, njih 69 odsto, zapravo se događa u vreme kada dete ne pliva.
 
Svetska zdravstvena organizacija definiše utapanje kao "proces doživljavanja respiratornog oštećenja usled potapanja/uranjanja u tečnost". Tokom utapanja, voda se aspirira u zadnji orofarinks (grlo) i niže do grkljana (glasne žice). To izaziva laringospazam i kašalj kako bi se sprečilo da voda ide dalje niz dušnik i u pluća.
 
Kod uranjanja (na primer, skoka u bazen i izranjanja) ovaj proces se zaustavlja. Nakon kratke epizode kašlja i odmora, dete se vraća normalnom ponašanju bez drugih simptoma. Ako dete ostane potopljeno, postoji mogućnost da se javi prirodni refleks udisanja, što dovodi do dalje aspiracije vode u pluća. Aspirirana voda u dovoljno velikim količinama može direktno uništiti delove pluća.
 
Shvatajući da je utapanje proces s mnogo različitih ishoda, SZO i Svetski kongres o utapanju 2002. godine preporučili su sledeću klasifikaciju:
 
- utapanje bez povreda,
- utapanje s povredom,
- smrtonosno utapanje.
 
Šta je suvo utapanje?
 
Šta onda uopšte znači suvo ili sekundarno utapanje? Autorka bloga Scarry Mommy pisala je o incidentu sa sinom na plaži iz 2015. godine. Oborio ga je talas. Kasnije, kad ga je vozila kući, postao je razdražljiv. Odvezla ga je urgentno gde je rentgenom utvrđeno da ima tečnosti u plućima. Srećom, nakon davanja kiseonika i tretmana disanja, brzo je došao k sebi. Lekar mu je dijagnostikovao sekundarno utapanje.
 
Tragičniji slučaj dogodio se četvorogodišnjaku koji je umro nakon igre u plitkoj vodi u Teksasu. U početku je imao simptome slične želudačnoj virozi. Povraćao je i dobio proliv. Nedelju dana kasnije doživeo je smrtonosni respiratorni zastoj, a lekari su naknadno otkrili tečnost oko njegovog srca i pluća. Dijagnostikovano mu je suvo utapanje. Dugo nakon što je priča dospela u medije, obdukcija je potvrdila da je on zapravo umro od virusnog miokarditisa - koji nije povezan s utapanjem ili izlaganjem vodi.
 
Roditelji: Obratite pažnju se na simptome
 
Doktor Majkl Dignol roditeljima poručuje da obrate pažnju na simptome. Decu koja su nakratko potopljena ili su aspirirala malu količinu vode svakako treba pažljivo pratiti od četiri do šest sati nakon događaja. Znakovi utapanja najverovatnije će postati vidljivi u prvih jedan do dva sata i mogu uključivati:
 
- otežano disanje ili govor,
- razdražljivo ili abnormalno ponašanje,
- učestali kašalj,
- bol u grudima,
- preteranu pospanost.
 
Ako dovedete svoje dete u urgentni, dr Dignol kaže da bi procena, u zavisnosti od težine simptoma, mogla uključivati kontinuirano praćenje vitalnih znakova, posebno nivoa kiseonika u krvi, rentgen gudnog koša radi traženja aspiracije - prisutnost progutane vode u plućima i EKG za procenu abnormalnog srčanog ritma.
 
"Lečenje može uključivati dodatni kiseonik, tretmane disanja i u retkim, teškim slučajevima, endotrahealnu intubaciju", pojašnjava lekar i umiruje roditelje: "Zapamtite da u medicinskoj literaturi nikada nije zabeležen slučaj inače asimptomatičnog i zdravog deteta koje je iznenada razvilo ozbiljne respiratorne smetnje ili umrlo nekoliko dana nakon što je bilo u vodi."
 
Sigurnost u vodi glavna je briga za malu decu i nikada ih ne bi trebalo ostavljati bez nadzora u blizini vode. Uranjanje za većinu dece nije smrtonosno, a znakovi i simptomi eventualnog sekundarnog utapanja vidljivi su u prvih nekoliko sati nakon incidenta. Odmah potražite pomoć lekara ako vaše dete ima bilo kakve zabrinjavajuće simptome nakon uranjanja u vodu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.