VIDEO: Trogodišnji blizanci spojeni mozgom uspešno razdvojeni nakon 33 sata operacije

Trogodišnji sijamski blizanci, čiji su mozgovi bili spojeni, uspešno su razdvojeni nakon 33 sata operacije.
VIDEO: Trogodišnji blizanci spojeni mozgom uspešno razdvojeni nakon 33 sata operacije
Foto: Pixabay (ilustracija)
Bernardo i Artur Lima bili su podvrgnuti nekoliko operacija u Rio de Žaneiru, a vodio ih je britanski pedijatrijski hirurg Nur ul Ovase Dželani iz londonske bolnice "Great Ormond Street".
Trogodišnji dečaci bili su na ukupno sedam operacija, a samo poslednje dve trajale su ukupno 33 sata. U procesu je učestvovalo 100 zdravstvenih radnika. Hirurzi su proveli mesece isprobavajući tehnike pomoću virtuelne realnosti pre nego što su započeli stvarne postupke.
Njihovu operaciju vodio je dr Dželani, uz dr Gabriela Mufareja, upravnika pedijatrijske hirurgije instituta "Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer".
 
Dželani je opisao operaciju kao izvanredno dostignuće i istakao da su pomogle i donacije za organizaciju "Gemini Untwined". 
 
"Uspešno razdvajanje Bernarda i Artura izvanredno je postignuće tima u Riju i fantastičan primer zašto je rad 'Gemini Untwined' tako vredan. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dečake i njihove porodice, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovo uspešno preduzmu tako složen posao u budućnosti", rekao je Dželani britanskim medijima.
 
  • leming

    03.08.2022 12:43
    Svet: pionirski poduhvati u medicini

    Srbija: korupcija, kriminal, starlete, navijači, nepismenost, nekultura, gatare, vračare, godišnje izgubimo jedan grad veličine Jagodine ili Stare Pazove
  • Realista

    02.08.2022 13:03
    nije to ništa...
    Srbija ima ministre koji su rođeni spojeni mozgom sa automatom za kafu, na žalost, nakon razdvajanja kafe automat je nasledio svu inteligenciju pa su ovi drugi morali u skupštinu!
  • mo

    02.08.2022 12:52
    Divno,svaka cast hirurzima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.