Lek zolgensma, u upotrebi kod obolelih od spinalne mišićne atrofije, izazvao dva smrtna slučaja

Farmaceutska kompanija Novartis prijavila je dva smrtna slučaja pacijenata zbog akutnog zastoja jetre nakon tretmana zolgensma, genske terapije koja se koristi za lečenje spinalne mišićne atrofije.
Lek zolgensma, u upotrebi kod obolelih od spinalne mišićne atrofije, izazvao dva smrtna slučaja
Foto: Pixabay

Kompanija je obavestila zdravstvene vlasti na tržištima na kojima se lek prodaje, uključujući i Agenciju za hranu i lekove (FDA), i obavestila relevantne zdravstvene radnike kao dodatni korak, prenosi N1.

"Iako je ovo važna bezbednosna informacija, to nije novi bezbednosni signal i mi čvrsto verujemo u ukupni povoljan profil rizika u odnosu na koristi Zolgensme", navodi Novartis u saopštenju.

Dva fatalna slučaja akutne insuficijencije jetre dogodila su se u Rusiji i Kazahstanu nakon pet do šest nedelja infuzije zolgensme i između prvog i 10 dana nakon početka smanjenja kortikosteroida, stoji u izveštaju.
 
Novartisova Zolgensma, koja je dobila uslovno odobrenje EU početkom 2020, košta više od dva miliona dolara po pacijentu.
  • miki 21

    08.11.2023 06:23
    @Međutim
    Da se poslužim tvojim učenim rečnikom: Ej, leba ti, aj nam objasni to što si odgovorio Jovani. Nekako ti se ne uklapa u rečnik.
  • miki 21

    08.11.2023 06:11
    Dva
    Dva miliona su zaista velika svota. I ja sumnjam na komercijalno, a ne humanitarno formiranje cene leka. Farmaceutska industrija je kao i sve druge. Nastoje da prodaju svoj proizvod po najvećoj mogućoj ceni koja može da se ostvari na tržištu. Tržišno posmatrano to je u redu. E sada, da li je i humano...
    Nađu države sa koruptivnim vodstvom i šamaraju cene, uz obostranu korist.
  • Jovana

    13.08.2022 08:30
    Novartis
    Ne verujem da su istraživači odredili cenu leka, nego menadžment. Koliko oni zarađuju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).