SZO: Kraj pandemije je blizu

Svet nikada nije bio u boljoj situaciji da okonča pandemiju kovida-19, rekao je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejezus.
SZO: Kraj pandemije je blizu
Foto: Pixabay

On je pozvao zemlje da istraju u borbi protiv virusa koji je usmrtio više od šest miliona ljudi.

"Nismo još tu, ali kraj se nazire", kazao je Gebrejezus.

Prema zvaničnim podacima SZO, prošle sedmice je broj smrtnih slučajeva od kovida-19 bio najmanji od marta 2020. godine.
 
Marija Kerkhove, koja je u SZO zadužena za praćenje zaraznih bolesti, upozorila je da se i dalje očekuju novi talasi kovida, ali je istakla da svet sada ima načine da se bori s tim, poput vakcine i antivirusnih lekova, kako bi se sprečila ozbiljna stanja pacijenata.
 
Saopšteno je da pada i broj obolelih od majmunskih boginja, ali je Gebrejezus pozvao na budnost i nastavak borbe protiv te bolesti.
 
"Kao i u slučaju kovida-19, ovo nije trenutak za opuštanje, moramo ostati oprezni", rekao je Gebrejezus.
  • Jelena Tomić

    16.09.2022 07:23
    Sanja
    Da bi imali našu fabriku vakcina treba puno vremena.
  • Sanja

    15.09.2022 17:15
    @Pikac
    Postoje i druge zarazne bolesti a ne samo korona,naša planeta je prenaseljena,ljudi sve više putuju,pandemije će biti sve češće.Naravno da je bolje da imamo svoju proizvodnju vakcina
  • Pikac

    15.09.2022 07:37
    Nije u redu
    I korona se urotila protiv Vucica: taman je u aprilu trebala da proradi fabrika kineskih vakcina u Zemunu ( vlasnistvo kineza, arapa i srbije), koja jos nije gotova, a korona se predala! I sta cemo sad? Ok, svako od tajnih ugovaraca je diobio svoj deo, ali objekti su izidani..?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.