U Indiji rođena devojčica koja je u stomaku imala osam embriona

Lekari u Indiji su izvadili osam embriona iz devojčice stare samo 21 dan, što je najveći broj embriona ikada pronađenih kod novorođenčeta.
U Indiji rođena devojčica koja je u stomaku imala osam embriona
Foto: Pixabay
Kako piše Njujork post, neobičan fenomen dogodio se 10. oktobra nakon što je beba rođena s abnormalno natečenim stomakom u privatnoj bolnici u okrugu Ramgar u državi Džarkhand.
Roditelji devojčice u početku su bili zabrinuti da bi izraslina zapravo mogla biti tumor, a ta prvobitna dijagnoza za koju se činilo da je tačna potkrepljena je i CT snimcima. Međutim, nakon što je devojčica prebačena u "Rani Children Hospital & Research Center", tim predvođen lekarom Muhamedom Imranom otkrio je kako to nije tačno, već se radi o nečem bizarnijem.
Naime, ispostavilo se da tek rođena devojčica ima pojavu poznatu pod nazivom "fetus in fetu", a reč je o obliku malformacije slične onima kod sijamskih blizanaca. Događa se samo jednom u oko 500.000 rođenih beba, a do nje dolazi već u samom početku trudnoće kad se jajašce iz određenog razloga ne podeli potpuno na dva dela iz kojih bi se razvila dva jednojajčana blizanca.
 
Kod stanja "fetus in fetu" dominantan fetus raste, dok drugi žive u njemu. Oni zarobljeni mogu godinama živeti i rasti u stomaku kao paraziti, sve dok ne narastu toliko da počnu da štete svom domaćinu. To se dogodilo i kod ove devojčice.
 
Međutim, njen slučaj jedinstven je jer je u svojoj stomačnoj duplji nosila rekordnih osam nerazvijenih fetusa za koje lekari tvrde kako je to najveći broj embriona dosad zabeležen. Nakon što su devojčicu čuvali na posmatranju 21 dan lekari su uspeli da uklone sve embrione, a devojčica se dobro oporavlja nakon operacije.

Teme

fetus

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.