Koji simptomi ukazuju na nedostatak cinka?

Cink je mineral koji ima mnogo dobrobiti za naše zdravlje. Jača imunitet, utiče na rast kose i noktiju, kao i na zdravlje kože.
Koji simptomi ukazuju na nedostatak cinka?
Foto: Pixabay

Ima važnu ulogu u sintezi DNK i u zarastanju oštećenih tkiva, a takođe ima veliki uticaj na čula ukusa i mirisa.

Kako prepoznati da vašem telu nedostaje cink? Kako piše "Healthline", postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na nedostatak ovog važnog minerala.

To su: neobjašnjivi gubitak težine, rane koje nikako ne zarastaju, nedostatak energije i hronični umor, problemi sa čulom mirisa i ukusa, dijareja, gubitak apetita i otvorene rane na koži.
 
Osobe sa najvećim rizikom od nedostatka cinka jesu odojčad i starije osobe. Trudnicama je takođe potrebno više cinka nego inače jer je cink u njihovom telu potreban za pravilan razvoj deteta.
 
Pod velikim su rizikom i osobe zavisne od alkohola, a istraživanja pokazuju da je razlog tome taj što alkohol u telu otežava apsorpciju cinka, prenosi Index.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.